economie cultuur politiek RSS

Chinese economie groeide met 'slechts' 6,9 procent

Chinese economie groeide met 'slechts' 6,9 procent

De Chinese economie is in het vierde kwartaal van 2105 met 6,8 procent gestegen; het laagste kwartaalcijfer sinds 2009. Daarmee is de omvang van het bruto nationaal product over het hele jaar met 6,9 procent gegroeid; het laagste groeicijfer sinds 1990.

Het tempo waarin de Chinese economie zich ontwikkelt blijft vertragen. Het laatste kwartaal van 2015 eindigde op 6,8 procent; het laagste groeicijfer sinds de economische crisis uitbrak. Dat maakte het nationale statistiekbureau dinsdag bekend.

Uit de uitsplitsing van de gegevens blijkt dat de groeivertraging over de hele linie van de economie plaatsheeft. De waarde van de industriële productie groeide met 6,1 procent; in 2014 was dat nog 8,7 procent. De investeringen in vaste activa, zoals bedrijfsgebouwen, machines en vrachtwagens stegen met 10 procent ten opzichte van 15,7 procent groei in 2014. Investeringen in onroerend goed namen met slechts één procent toe (was 10,5 procent). De winkelverkopen groeiden met 10,7 procent (tegen 12 procent het jaar ervoor).

 

Dienstensector

Het gemiddelde inkomen in China steeg met 8,9 procent tot 21.966 yuan per hoofd van de bevolking. Dat het aantal banen met 6,8 miljoen toenam is te danken aan de groei van de dienstensector. Die genereerde afgelopen jaar voor het eerst meer dan de helft van China's BNP (50,5 procent).

De cijfers zijn in lijn met wat financieel analisten verwachtten en waren dus al verdisconteerd in de beurskoersen in China zelf, maar ook in die van multinationals die in China actief zijn. Dat de koersen dinsdagochtend zelfs aantrokken is te danken aan de verwachting dat de Chinese overheid extra stimuleringsmaatregelen zal aankondigen, zoals nieuwe renteverlagingen, belastingkortingen en verruiming van de regels om geld te lenen

 

Consumptie groeit

De Chinese economie bevindt zich in een transitiefase waarbij de afhankelijkheid van export en investeringen afneemt, ten gunste van binnenlandse consumptie. Dat lijkt te lukken: consumptie is nu goed voor 66,4 procent van het Chinese BNP. In 2014 was dat nog maar 51 procent.

Vorige week presenteerde het statistiekbureau tegenvallende cijfers over de internationale handel. Vraaguitval in China's belangrijkste afzetmarkten helpen de economische transitie niet. Over heel 2015 daalden de export met 1,8 procent ten opzichte van 2014 tot 14,14 biljoen yuan (2,1 biljoen euro). De waarde van de invoer daalde met 13,2 procent tot 10,45 biljoen yuan (1,6 biljoen euro).

 

Harde landing

Veel economen over de hele wereld zijn gematigs positief over de jaarcijfers. Ondanks de groeivertraging is van een harde landing geen sprake en die verwachten ze ook niet het komend jaar. China groeit nog steeds in een tempo dat veel hoger ligt dan in de meeste andere landen. Ter vergelijking: China's economische groei in 2015 was even groot als het totale BNP van een land als Zwitserland.

En dat is maar goed ook. China is verantwoordelijk voor een derde van de wereldwijde economische groei. Het westen krabbelt maar langzaam op van de economische crisis. Niemand is gebaat bij een Chinese economische crash.

 

dinsdag 19 januari 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Handelscijfers december tonen voorzichtig herstel
Centrale bank: 6,8 procent economische groei in 2016
China mikt tot 2020 op groei van 6,5 tot 7 procent

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder