Oudste Chinese schrift gevonden
Experts geloven dat gevonden inscripties op stenen werktuigen en aardewerk 5000 jaar oud zijn. Dat betekent dat de Chinese taal veel ouder is dan tot nu werd aangenomen.
Tussen 2003 en 2006 vonden archeologen verschillende voorwerpen in opgravingen van ruïnes bij Pinghu, in de provincie Zhejiang. Op 240 stenen voorwerpen die werden gebruikt als gereedschap en om te eten werden ingekraste tekens gevonden.
Afgelopen zaterdag kwam een groep deskundigen op het gebied van oud-Chinese taal bijeen om de inscripties te bestuderen. Zij bevestigen dat het om rudimentaire Chinese tekens gaat, die samen zinnen vormen. De voorwerpen waar ze op staan zijn ongeveer 5000 jaar oud. Als de tekens zijn aangebracht in de tijd dat de voorwerpen werden gemaakt, dan is de Chinese taal veel ouder dan gedacht.
Orakelbot
Tot nu toe worden de Jiaguwen van 3600 jaar oud beschouwd als eerste Chinese schrift. Deze tekens werden door waarzeggers aangebracht op schouderbladen van runderen en het schild van zoetwaterschildpadden; het wordt ook wel het orakelbotschrift genoemd.