Opnieuw Chinees verdwenen in Thailand
De naar Thailand gevluchte journalist en burgerrechtenactivist Li Xin is al anderhalve week spoorloos. Hem hangt in zijn vaderland een gevangenisstraf boven het hoofd wegens het lekken van staatsgeheimen.
Volgens zijn echtgenote Shi Sanmei is Li sinds 11 januari zoek. Het laatste wat zij van hem heeft gehoord is dat hij de dag ervoor de trein naar de grens met Laos had genomen. Shi vreest dat haar man onder dwang door Chinese autoriteiten naar de Volksrepubliek is teruggebracht.
Li maakte zich sterk voor democratische hervormingen en mensenrechten in China. De afgelopen jaren schreef hij voor een krant in Zuid-China. Li week in oktober uit naar India. Volgens zijn vrouw gebeurde dat nadat hij door de Chinese geheime dienst was benaderd om andere activisten te bespioneren.
Staatsgeheim
In India publiceerde Li geheime informatie over richtlijnen van de propaganda-afdeling van de partij, zoals een lijst met verboden onderwerpen en een lijst met personen die niet mochten worden geraadpleegd. Vervolgens probeerde hij tevergeefs politiek asiel in India aan te vragen. Ook de Amerikaanse ambassade weigerde hem een visum.
Rond de jaarwisseling reisde hij naar Thailand met het plan bij westerse ambassades asiel aan te vragen. Thailand is voor veel Chinezen die hun land ontvluchten een tussenstop. Onduidelijk is waarom Li naar Laos probeerde te reizen.
Tweede zaak
Als Li inderdaad onder dwang van Thailand naar naar China is gebracht, dan is dat mogelijk de tweede zaak in korte tijd. In oktober verdween Gui Minhai zonder een spoor achter te laten uit Pattaya. Vorig weekeinde bleek de uitgever uit Hong Kong in China gedetineerd; staatsomroep CCTV zond een videobekentenis uit waarin hij zei vrijwillig naar China te zijn teruggekeerd en zichzelf bij de politie had aangegeven.
De Thaise regering heeft afgelopen week een onderzoek ingesteld, omdat officiële gegevens ontbreken dat Gui het land langs legale weg heeft verlaten.
Gerelateerde onderwerpen:
Verdwenen uitgever zit vast in China'Uitgeleverde vluchtelingen zijn criminelen'
Zoon van gearresteerde advocate verdwenen in Birma