economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 3

Andere verhalen in de media over China waren deze week: sterrenslag, maanzaad en donkere wolken.

Vorige week schreef ik over Wong Fei, de acteur uit Hong Kong die tegenwoordig op de Chinese televisie onherkenbaar wordt gemaakt sinds hij op sociale media iets onaardigs over oud-president Zhou Enlai heeft gezegd.

Gekrenkte gevoelens in China maakten deze week een nieuw slachtoffer: Chou Tzuyu. Het leven leek de 16-jarige zangeres van de populaire Taiwanese band Twice toe te lachen, maar vorig weekend kwam daar een abrupt einde aan. Zij mocht optreden op de Zuidkoreaanse televisie, samen met tienersterretjes uit andere Aziatische landen. Iemand had het een goed idee geleken als de meisjes ieder met een vlaggetje van hun land zouden zwaaien.

Het was misschien niemand opgevallen, ware het niet dat een andere Taiwanese zanger, Huang An, er gretig de aandacht op vestigde. Al snel was het Chinese vasteland in rep en roer, want als Chou Tzuyu per se met een vlag van haar moederland moest zwaaien, dan moest dat natuurlijk de vlag van de Volksrepubliek zijn, niet de Taiwanese vlag.

Klein bier, zou je denken. Niet in China. Hoe gevoelig de relaties tussen Taiwan en China zijn, bleek toen boekingen van Twice in China massaal werden geannuleerd. De Chinese mobieltjesmaker Huawei haalde een ferme streep door haar sponsorcontract en toen ook andere muzikanten en acteurs van het entertainmentbedrijf JYP naar hun optredens in China konden fluiten was de maat vol. Al was het maar omdat JYP deze week als gevolg van het relletje 10 procent van zijn beurswaarde verloor.

De arme Chou Tzuyu liet een videoboodschap maken, waarin ze asgrauw en bedremmeld haar diepe spijt betuigt en haar ferme geloof uitspreekt dat er maar één China is.

Eind goed, al goed? Niet bepaald, want nu zijn de jongeren in Taiwan woedend op het arme schaap. Zij vinden het maar niks dat de wereld doet alsof Taiwan geen land is en dat China blijkbaar kan afdwingen dat hun sterren door het stof gaan voor iets dat in Zuid-Korea is gebeurd.

 

De Chinese politie beschuldigt 35 restaurants van overtreding van de drugswetgeving. Nou ja, van het illegale gebruik in hun gerechten van gedroogde zaden van de slaapbol, ookwel maanbol; het zaad van de papaverfamilie.

Maanzaad bevat inderdaad heeeeele kleine hoeveelheden morfine en codeïne, maar wetenschappers denken dat je er heeeeeel veel van moet eten voordat het een merkbaar effect heeft. De politie in Shaanxi zegt echter dat het de zaak op het spoor is gekomen, nadat een van zijn agenten door de mand viel bij een drugstest. De politieman kon geen andere verklaring geven dan dat hij in een restaurant vissoep met teveel maanzaad had gegeten.

Blogaap zegt: misschien is er toch een meer voor de hand liggende verklaring.

 

Star Wars is momenteel wereldwijd de best bezochte bioscoopfilm. Maar niet in Hong Kong. Dat is Ten Years. Een low budget-film die grotendeels met vrijwilligers is gedraaid en die in eerste instantie alleen in een filmhuis werd vertoond. Pas toen het publiek samendromde werd de film ook in grote bioscopen in roulatie gebracht.

Ten Years bestaat in feite uit vijf korte films die een scenario schetsen van Hong Kong in 2025. Te zien zijn onder meer een wanhoopsdaad van een vrouw die zichzelf voor de Britse ambassade in brand steekt om aandacht voor de mensenrechten in Hong Kong te vragen. Een oudere taxichauffeur die zijn baan verliest, omdat het verplicht wordt om Mandarijn te spreken. Een boekwinkel die kort en klein wordt geslagen omdat ze kritische boeken over China verkoopt.

De 34-jarige regisseur Ng Ka-leung is verrast over het succes. "Deze film heeft veel mensen in Hong Kong geraakt." Bekijk hier de trailer.

 

Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap

vrijdag 22 januari 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 2

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder