Broodje Blogaap: China in het nieuws week 4
Andere verhalen in de media over China waren deze week: bittere wraak, een melkpoederschandaal en een oude bekende.
We beginnen deze week met een diepe buiging voor Li Guiying. In 1998 raakte Li en haar man betrokken bij een vechtpartij in Qipo, provincie Henan. Li werd verschillende malen gestoken en moest in het ziekenhuis worden behandeld. Met haar man liep het slechter af; hij kwam om het leven. De vijf daders sloegen op de vlucht.
Nadat Li uit het ziekenhuis werd ontslagen ging zij op haar fiets naar het politiebureau in Xiangcheng om te horen hoe het onderzoek vorderde. In een plattelandsstadje als Qipo kent iedereen elkaar en ondanks dat de namen van de daders bekend waren, bleken de lokale dienders zich niet voor hun opsporing te willen inspannen. Li moest vier keer onverrichter zake terugkeren; pas bij haar vijfde bezoek werd de rouwende weduwe te woord gestaan. Volgens de verantwoordelijke politieambtenaar was het zoeken naar de daders als het zoeken van een naald in de zee.
Li liet het er niet bij zitten en besloot de daders zelf op te sporen. Zeventien jaar lang speurde ze stad en land af, een zoektocht die haar naar elf provincies bracht. En met succes: een voor een spoorde ze vier moordenaars van haar man op. Pas toen Chinese media over de 'boerendetective' begonnen te berichten, kwam de politie in haar thuisstad eindelijk in beweging. Onder druk van de publiciteit kostte het slechts 17 dagen voordat de vijfde en laatste verdachte werd aangehouden.
Blogaap zegt: zou de afwachtende houding van de politie misschien iets te maken kunnen hebben met het feit dat de vader van twee van de verdachten de partijsecretaris van Qipo is?
En dan hebben we Romme Terbeek en Kenzo Hanter nog. De twee jongeheren nemen filmpjes op die grappig bedoeld zijn en plaatsen het resultaat op YouTube. We hadden waarschijnlijk nooit van de twee pranksters gehoord, als ze niet de gevoelens van het Chinese volk hadden gekwetst.
Hun filmpje waarin ze voorbijgangers met een Aziatisch uiterlijk vragen of ze melkpoeder willen kopen -wat niemand wil- om vervolgens de inhoud van de bussen Nutrilon over de nietsvermoedende mensen heen te kieperen is in China slecht gevallen. Zoals altijd komen de bezwaren op hetzelfde neer: je mag Chinezen niet pesten.
Terbeek en Hanter weten inmiddels wat dit betekent: het tweetal, hun familie en iedereen met dezelfde achternaam worden lastiggevallen en bedreigd. Zelfs de Chinese ambassade in Den Haag deed een duit in het zakje en roept de Nederlandse regering op de politie op de twee af te sturen en te bezien of ze kunnen worden vervolgd.
De twee grappenmakers wisten niet hoe snel ze een nieuwe video moesten maken: eentje met excuses.
En vrijdag is in de Chinese bioscopen Kung Fu Panda 3 in première gegaan. Officieel is het een Chinese film, want geproduceerd door een in China gevestigde dochteronderneming van DreamWorks. Maar het is natuurlijk stiekem een echte Hollywoodfilm.
Wordt het ook een blockbuster? Op de eerste dag lijkt de belangrijke grens van 100 miljoen yuan recette te worden gehaald en dat is een goed begin. Maar binnen de Chinese filmindustrie bestaan twijfels of Kung Fu Panda verder nog een deuk in een pakje boter kan slaan. Zij denken dat de film op een ongelukkig moment in roulatie is gebracht, zo aan de vooravond van Chinees Nieuwjaar.
Strategische blunder of meesterzet? Ik denk dat veel Chinezen snakken naar een uitje na het eindeloze hangen en tv-kijken met hun familie op oudjaarsavond.
Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap