economie cultuur politiek RSS

Bijna miljoen gedupeerden door piramidespel

De Chinese politie heeft 21 werknemers aangehouden van Ezubao, een groot onlineplatform voor vragers en aanbieders van kleine leningen. Particulieren legden miljarden yuans in, maar leningen blijken er nauwelijks te zijn verleend.

Een rendement van 9 tot 14,6 procent; dat klinkt te mooi om waar te zijn. En dat is het dan ook. Nadat in december een officieel onderzoek werd gestart naar Ezubao, werd maandag bekend gemaakt dat 21 leidinggevenden van het bedrijf zijn aangehouden. Het gaat om de grootste fraudezaak in China ooit.

Uit het onderzoek is gebleken 95 procent van alle leningen die Ezubao verleende helemaal niet bestaan. Het geld werd deels rondgepompt om investeerders terug te betalen en hen zo het vertrouwen te geven opnieuw en het liefst meer te investeren. Maar de leiding van Ezubao is vooral zichzelf niet vergeten.

 

Administratie begraven

Volgens persbureau Xinhua werd zeker een miljard yuan onder de topfunctionarissen en hun familie verdeeld, in de vorm van salarissen van een miljoen yuan per maand (150.000 euro) en cadeautjes als een diamanten ring van 12 miljoen yuan en een villa in Singapore van 130 miljoen yuan. Het werd allemaal duidelijk toen de politie de administratie van Ezubao op het spoor kwam; de leiding had geprobeerd die te laten verdwijnen door 1.200 ordners te begraven op het platteland.

Ezubao is in 2014 opgericht door Ding Ning, bestuursvoorzitter van moedermaatschappij Yucheng Group. Het bedrijf groeide als kool en vond in anderhalf jaar tijd 900.000 particulieren bereid samen 50 miljard yuan (7,5 miljard euro) uit te lenen. Chinese autoriteiten hebben een webiste geopend waar gedupeerden zich kunnen melden, maar het lijkt op voorhand duidelijk dat zij een groot deel van hun geld kwijt zijn.

 

Rijp en groen

Met stijgende salarissen en een groeiende middenklasse, zijn er steeds meer Chinezen die geld over houden. Een spaarrekening levert bijna niets op, beleggen in onroerend goed en aandelen is populair maar risicovol. Veel Chinezen steken hun geld in de informele banksector, waar kleine ondernemers en particulieren microkredieten afsluiten.

Geldwoekeraars zijn er in alle soorten en maten en oplichting komt hier regelmatig voor. Ezubao was in dat gat gesprongen en kon snel groeien omdat het met zijn professionele en ogenschijnlijk transparante aanpak vertrouwen wekte.

maandag 1 februari 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Handelaren in ziekenhuisafspraken gearresteerd
Internationale politieactie tegen telecomfraude
Hoe een voetbalvrouw China's nieuwe rijken oplichtte

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder