Kijktip: Langs de oevers van de Yangtze
Zondagavond wordt de eerste aflevering uitgezonden van een nieuwe zesdelige serie over China. Ruben Terlou trok twee maanden langs de rivier de Yangtze om het leven in de Volksrepubliek in beeld te brengen.
Het kon niet uitblijven, na uitstekende series over Turkije, Rusland en Iran heeft de VPRO dit jaar een documentaire serie over China laten maken. Het verhaal van Langs de Oevers van de Yangtze wordt verteld door Ruben Terlou.
Dat is een bijzondere keuze en min of meer toevallig. Terlou is geen Chinadeskundige, wel iemand met ervaring in China. Na zijn middelbareschooltijd vertrok Terlou naar China om het te gaan maken als fotograaf. Dat werd niet het succes dat de (toen) 19-jarige Terlou had gehoopt. Berooid en teleurgesteld keerde hij na twee jaar terug naar Nederland. Hij koos vervolgens voor een studie geneeskunde en is tegenwoordig artsonderzoeker. Maar fotograferen doet hij nog steeds; hij won een Zilveren Camera met foto's over het dagelijks leven in Afghanistan.
Zes thema's
Een productiemaatschappij zag in hem de ideale verteller van de documentairereeks. In zes afleveringen reist hij met zijn onafscheidelijke camera van Shanghai westwaarts naar de uitlopers van de Himalaya. Thema's die aan de orde komen zijn de Chinese droom (7 februari), liefde en geluk (14 februari), de rol van Mao in het hedendaagse China (21 februari), China's honger naar energie (28 februari), vrijetijdsbesteding (6 maart) en wat is er over van het oorspronkelijke China (13 maart).
Langs de Oevers van de Yangtze
zes zondagen, 20.15 uur NPO2