Kijktip: China centraal op CinemAsia 2016
Ook dit jaar weer organiseert CinemAsia een festival rond de Aziatische film. Van maandag 29 februari tot en met zondag 6 maart zijn er in Amsterdam een dertigtal actuele films uit het Verre Oosten te zien, met een focus op de Chineestalige film.
Distance: compositiefilm bestaande uit drie delen die in China, Taiwan en Thailand spelen. De film volgt de hoofdpersonen op hun reis, die hen niet alleen naar een andere plek, maar ook naar nieuwe ervaringen en relaties brengen. (Zondag 6 maart, Kriterion)
Lazy Hazy Crazy: coming of age-film over de vriendschap van drie middelbare scholieren in Hong Kong. Die komt onder druk te staan als een van de drie ontdekt dat de andere twee zich door oudere en rijke zakenmannen laten onderhouden. (Woensdag 2 maart en zondag 6 maart, Kriterion)
Mountains May Depart: regisseur Jia Zhangke (A Touch of Sin) is terug. In deze film stelt hij opnieuw de vraag wat China’s snelle economische expansie voor de onderlinge relaties van de Chinezen betekent. De film volgt leven en liefde van Shen Toa, een dansinstructrice die haar toekomst denkt veilig te stellen door met een rijke ondernemer te trouwen. Haar bekoelde verhouding met hun zoon Dollar, die in Australië woont en en nauwelijks nog Chinees spreekt, illustreert het verdwijnen van hechte onderlinge relaties. (Woensdag 2 maart en zondag 6 maart, Rialto)
Mr Six: een oud-crimineel komt opnieuw in aanraking met de onderwereld als hij op zoek gaat naar zijn ontvoerde zoon. Dan ontdekt hij dat traditionele waarden als respect, waardigheid en eer in deze tijd geen rol meer spelen. (Donderdag 3 maart en zondag 6 maart, Rialto)
Office: Chinese firma gaat naar de beurs, maar twee nieuwe werknemers die een plek in het bedrijf proberen te bevechten ontdekken een wereld van list en bedrog. Corporate thriller, maar dan wel een musical. (Dinsdag 1 maart, Kriterion en zaterdag 5 maart, Rialto)
SPL 2: A Time for Consequences: martial arts-film over een undercover agent in Hong Kong die in handen van criminelen valt. Samen met zijn bewaker gaat hij de slechteriken te lijf. (Woensdag 2 maart, Kriterion)
Mr Hu and the Temple: Nederlandse documentaire van Yan Ting Yuen over oost en west, oud en nieuw en Mount Putuo en een Vinexwijk. Zakenman Hu wil een boeddhistische tempel bouwen die een brug moet slaan tussen Chinezen in China en Nederland. (Donderdag 3 maart, Kriterion)
Tijdens CinemAsia is er dit jaar speciale aandacht voor de Golden Horse Awards, de prijs voor Chineestalige films. Hoofdgast van het festival is Sylvia Chang, momenteel voorzitter van de Golden Horse Awards en tevens regisseur, scenarist, producent en actrice. In het Focus-programma zullen vijf prijswinnende films uit de afgelopen jaren worden vertoond.
De bekroonde Golden Horse Awards-films die worden vertoond zijn: Murmur of the Hearts (maandag 29 februari, Eye), KJ Music and Life (woensdag 2 maart, Kriterion), Internal Affairs (donderdag 3 maart, Kriterion), Blind Massage (vrijdag 4 maart, Kriterion) en A Simple Life (vrijdag 4 maart, Kriterion).
Meer info en bestellen van kaarten via de site van CinemAsia.
Gerelateerde onderwerpen:
Kijktip: China op het filmfestival in Rotterdam 2016Kijktips: IDFA-documentaires over China
Kijktip: China op CinemAsia filmfestival 2015