Hoofdredacteur Global Times breekt lans voor kritiek
Chinese autoriteiten moeten zich openstellen voor tegenspraak en constructieve kritiek aanmoedigen. Dat zegt Hu Xijin, hoofdredacteur van partijtabloid Global Times in een weblog.
Kritiek is vaak lastig en kan soms ook gevaarlijk zijn. Maar toch zijn de voordelen van een ruimere vrijheid van meningsuiting groter. Dat schrijft Hu Xijin, die man die dagelijks leiding geeft aan de nationalistische partijkrant Global Times. Hij bepleit zondag op zijn persoonlijke Weibo-weblog dat China 'meer kanalen voor kritiek en suggesties moet openen en opbouwende kritiek moet aanmoedigen'.
Daarnaast moet er een zekere tolerantie zijn voor 'niet opbouwende' kritische geluiden. Volgens Hu draagt vrijheid van meningsuiting bij aan een vitale maatschappij. "Mocht dat problemen met zich meebrengen, dan beschikt de staat over voldoende middelen om daar op te reageren."
Nodeloos commentaar
Global Times wordt vaak verweten dat het een patriottistische koers vaart en consequent de partijlijn volgt. Die opstelling maakt het mogelijk dat Global Times als enige krant in China regelmatig gevoelige onderwerpen behandelt. Omdat de ideologische integriteit niet ter discussie staat, laten censors artikelen over bijvoorbeeld de Tiananmenopstand ongemoeid. Het is daarmee een van de weinige plekken waar burgers in China kunnen lezen dat er ooit een opstand is geweest, al schrijft de krant consequent dat ingrijpen een juiste beslissing was.
Hu's opinieartikel komt op een moment dat tegenstanders van de partijlijn veel moeilijkheden ondervinden. Partijleden moeten zich onthouden van nodeloos commentaar op nationaal beleid. De censuur op het internet en de media draait op volle toeren. Burgers die politieke veranderingen nastreven worden geïntimideerd of lopen de kans te worden vervolgd. In 2014 werden nieuwe regels afgekondigd die het journalisten verbiedt ongeautoriseerde verhalen via hun eigen blogs of sociale media te verspreiden.
Gerelateerde onderwerpen:
China zet Zweedse mensenrechtenactivist land uit'Media moeten publieke opinie beter sturen'
Hoofdredacteur onder vuur na kritiek op overheid