economie cultuur politiek RSS

Chinese wapenexport groeit; meer high tech

De Chinese uitvoer van militaire goederen is in de afgelopen vijf jaar met 88 procent gestegen. Naast lichte bewapening vinden steeds meer geavanceerde wapensystemen hun weg naar buitenlandse afnemers.

China is de derde wapenexporteur ter wereld, op gepaste afstand van de Verenigde Staten en Rusland. Maar met een marktaandeel van 5,9 procent in de periode 2011-2015 wordt China een steeds belangrijker producent voor de wereldmarkt. Dat blijkt uit cijfers van het Stockholm internationaal onderzoeksinstutuut voor vrede SIPRI.

Hoezeer zijn militaire industrie is gegroeid, blijkt uit het feit dat China steeds minder wapens importeert (-25 procent). De grootste afzetnemers zijn bevriende naties in de regio. Een derde van alle Chinese wapenexporten gaat naar Pakistan (35 procent) gevolgd door Bangladesh en Birma.

 

Goed en goedkoop

Volgens SIPRI bestaat een groeiend deel uit high tech wapensystemen, die China relatief goedkoop aanbiedt"Tot tien jaar geleden konden de Chinezen alleen eenvoudige wapens leveren. Dat is veranderd", zegt Siemon Wezeman, onderzoeker van SIPRI. "Het materieel dat ze produceren is veel geavanceerder dan tien jaar geleden en trekt de aandacht van van enkele van de grotere afzetmarkten."

Ondanks de ontwikkeling van de eigen wapenindustrie, kan China nog niet zonder externe toeleveranciers. De rapporteurs melden dat het Volksbevrijdingsleger voor grote transportvliegtuigen, helicopters en motoren voor straaljagers, speciale voertuigen en marineschepen nog steeds van het buitenland afhankelijk zijn.

 

Meer over het rapport over de wereldwijde wapenhandel is te lezen op de site van SIPRI.

maandag 22 februari 2016


Gerelateerde onderwerpen:

China nu derde wapenexporteur ter wereld
China's defensie-uitgaven stuwen wapenmarkt op
VS bezorgd over Chinese wapens voor Turkije

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder