China en VS op een lijn over Noord-Korea
China en de Verenigde Staten zijn het eens over een pakket economische strafmaatregelen dat Noord-Korea moet dwingen zijn nucleaire wapenprogramma op te geven. Minister van buitenlandse zaken Wang Yi kwam tot overeenstemming tijdens zijn bezoek aan Washington.
China heeft ingestemd met een Amerikaans voorstel van economische sancties tegen Noord-Korea. Dat opent de weg voor de VS om de Permanente Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te vragen de maatregelen goed te keuren.
Chinese instemming was nodig omdat China terughoudend is om zijn bondgenoten in Pyongyang de duimschroeven aan te draaien. De ergernis over de Noordkoreaanse atoom- en raketproeven is echter in Beijing zo hoog opgelopen, dat China nu instemt om Noord-Korea aan de onder-handelingstafel te krijgen. Wang benadrukte donderdag dat China streeft naar een atoomwapenvrij Koreaans schiereiland. "Dat kan alleen bereikt worden door onderhandelingen, net zoals tien jaar moest worden onderhandeld om tot een akkoord over het atoomprogramma van Iran te komen", zei Wang.
Afknijpen
In het voorstel staat dat Noordkoreaanse vrachtschepen controles op zee moeten dulden. De levering van vliegtuig- en raketbrandstof wordt stilgelegd. Verder wordt de export van Noord-koreaans goud, ijzererts en kolen opgeschort. China is veruit de grootste handelspartner van Noord-Korea en daarmee raken de sancties vooral de Chinese economie.
Om de Chinese overheid toch over de streep te trekken, zijn in het voorstel een aantal uitzonderingen opgenomen. Export van grondstoffen en import van kerosine is toegestaan als dat ten goede komt van de bevolking. China vreest dat hongersnoden of een ineenstorting van het regime in Pyongyang tot een enorme vluchtelingenstroom zal leiden en wil daarom de Noordkoreanen niet teveel afknijpen. Critici vrezen dat de uitzonderingen de sancties in de praktijk oncontroleerbaar maken.
Vriendelijker omgeving
Hoewel Wang en zijn Amerikaanse ambtsgenoot John Kerry uit alle macht probeerden hun gezamenlijke belangen te benadrukken, werd het bezoek gedomineerd door meningsverschillen. Wang herhaalde dat China bezwaar maakt tegen de plaatsing van het Amerikaanse anti-raketssyteem THAAD in Zuid-Korea en dat de VS moeten ophouden stemming te maken in de Zuidchinese-Zee.
Donderdag hield Wang een rede bij de denktank Center for Strategic and International Studies over China's buitenlandse politiek. Hij zei dat diplomatie een verlengstuk is van binnenlandse politiek en dus ten dienste staat van realisatie van de Chinese Droom en revitalisering van de Chinese natie. Volgens Wang is de priortieit van de Chinese diplomatie het creëren van een vriendelijker en stabieler omgeving voor China's ontwikkeling.
Relatie met Taiwan
Dat weerhield Wang er niet van een sneer aan Taiwan te geven. "Het maakt ons niet veel uit wie er aan de macht is in de Chinese regio Taiwan", zei Wang. "Wat ons wel uitmaakt is of hij of zij die aan de macht is de vreedzame ontwikkeling van de relaties voortzet en of hij of zij zich opnieuw wil commiteren aan de basis van die politieke relaties: het principe van één China."
Gerelateerde personen:
Wang YiGerelateerde onderwerpen:
China plaatst luchtdoelraketten op omstreden eilandChina 'boos en verward' over raketsysteem VS
China: 'verkiezingen Taiwan veranderen relatie niet'