economie cultuur politiek RSS

Sanering staal- en kolensector kost 1,8 miljoen banen

Sanering staal- en kolensector kost 1,8 miljoen banen

De voorgenomen sluiting van staalfabrieken en kolenmijnen zal 1,8 miljoen Chinezen hun baan kosten. De overheid heeft 100 miljard yuan (15 miljard euro) uitgetrokken voor de sanering van overcapaciteit in deze sectoren.

De voorgenomen sanering van de omvangrijke Chinese staal- en steenkoolsectoren gaat gepaard met een ontslaggolf. Naar schatting een half miljoen staalarbeiders en 1,3 miljoen mijnwerkers zal zijn baan verliezen, aldus minister van werkgelegenheid Yin Weimin maandag. In beide sectoren samen werken momenteel 12 miljoen Chinezen.

In januari besloot het Chinese kabinet dat de staalproductie de komende jaren met 100 tot 150 miljoen ton moet worden teruggebracht. Vorig jaar bedroeg de totale staalproductie 804 miljoen ton. Ook werd besloten de productie van steenkolen 'substantieel' terug te brengen. China heeft al een beleid om kleinere en onveilige mijnen te sluiten. China gebruikte vorig jaar voor het eerst minder steenkolen voor zijn energievoorziening. Voor beide voornemens werd geen tijdspad genoemd.

 

Ontslaggolf

De regering is tot nu toe terughoudend geweest om al te rigoreus in te grijpen, uit angst voor grote ontslaggolven in China's Rust Belt, het verouderde industriële hart in noordwest-China. Maar het mes snijdt aan twee kanten als het de verouderde en inefficiënte staalfabrieken saneert: de staalprijzen zullen weer stijgen waardoor de rest van de sector meer lucht krijgt en het kan relatief vervuilende bedrijven als eerste sluiten.

Vorige week werd bekend dat het kabinet 100 miljard yuan heeft gereserveerd om ontslagen werknemers aan ander werk te helpen. Lokale overheden draaien op voor de schulden van te saneren bedrijven. Volgens het centrale statistiekbureau bedraagt het huidige werkloosheids-percentage 5,01.

UPDATE - Reuters meldt dinsdag op basis van twee bronnen binnen de overheid dat de sanering van de staal- en kolenindustrie deel uitmaakt van een veel grotere campagne om verlieslatende en vervuilende bedrijven te sluiten. In totaal zeven sectoren met overcapaciteit, zoals de scheepsbouw, chemie, papier-, glas- en cementindustrie, worden de komende jaren gesaneerd. Daarbij zouden in totaal 5 à 6 miljoen banen verloren gaan.

maandag 29 februari 2016


Gerelateerde onderwerpen:

China zet mes in staalindustrie
Kabinet wil af van zombiebedrijven
Chinese economie groeide met 'slechts' 6,9 procent

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder