Broodje Blogaap: China in het nieuws week 9
Andere verhalen in de media over China waren deze week: een pak naar zijn hart, een verborgen gedicht en een neus voor vervuiling.
Bij formele gelegenheden moeten Chinese mannen een Mao-pak dragen. Dat wil althans Xiu Fujin, lid van de Politieke Consultatieve Conferentie. Hij vindt het maar niks dat de huidige generatie leiders meestal een westers pak draagt, terwijl China een eigen, patriottistisch alternatief in de kast heeft hangen.
Het is Xiu opgevallen dat president Xi Jinping enkele keren voor een Mao-pak heeft gekozen, bijvoorbeeld tijdens de V-Day parade, maar ook tijdens het staatsbanket met koning Willem-Alexander. Dat is Xiu zo goed bevallen dat hij gelijk maar een wetsvoorstel heeft geschreven om partijleden te dwingen het Mao-pak te dragen bij representatieve bijeenkomsten. Helaas gaat de Politieke Consultatieve Conferentie in China niet over wetsvoorstellen. Het parlement trouwens ook niet, maar dat is een ander verhaal.
In de categorie 'wist u dat?': het Mao-pak werd geïntroduceerd door Sun Yat-sen in de jaren '20. Hij bedacht een serie symbolische eigenschappen waaraan het pak moet voldoen. Zo is het pak gesneden uit één stuk stof, dus zonder naad op de rug om de eenheid van de Chinese staat te symboliseren. De vier zakken staan voor fatsoen, rechtvaardigheid, eerlijkheid en eer.
Opzet of ongelukkig toeval? De voorpagina van de Southern Metropolis Daily van 20 februari heeft in ieder geval een journaliste haar baan gekost. De opening van de krant is die dag het bezoek van president Xi Jinping aan drie staatsmedia-bedrijven. Eronder staat een artikel over de asverstrooiing van een hoog partijlid op zee.
Lees je het laatste deel van de eerste kop en de tweede kop samen, dan staat er 'De familienaam van de media is de partij. De ziel keert terug naar zee.'
Je zou er kritiek op de invloed van de partij op de media in kunnen lezen. En dat deden veel Chinezen ook, die de voorpagina, al dan niet voorzien van een rood kader om de gewraakte tekst, met elkaar deelden.
Vergezocht? Misschien. Maar China is gek op woordspelletjes en kent een traditie van wat verborgen gedichten wordt genoemd. Hoe dan ook kun je als journalist beter niet zulke fouten maken.
En waar hadden Chinezen het deze week over op internet? Over neushaar natuurlijk. Een video over luchtvervuiling ging viraal. In het filmpje is te zien hoe in de toekomst alleen mensen kunnen overleven die over veel neushaar beschikken om de vuile lucht te zuiveren. Bekijk het filmpje hier.
Blogaap feliciteert Richard Ekkebus. Hij is de chefkok van restaurant Amber, het restaurant van het Landmark Mandarin Oriental Hotel in Hong Kong. Amber werd deze week uitgeroepen tot het beste restaurant van China. Nou ja, Amber werd vierde op de ranglijst van beste restaurants in Azië die waterleverancier San Pelligrino samenstelt. Maar Amber is wel het eerste Chinese restaurant in de lijst. Eerder kreeg Amber al twee Michelinsterren toegekend. Wie geen tweesterrengeld heeft, kan toch iets van de kunsten van Ekkebus' keuken zien in de patisserie in het hotel. Culinaire kunst met een hoofdletter C.
Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap