Tweede kans voor afgeschreven medicijnen in China
Medicijnen waarvan de ontwikkeling in het westen is gestaakt, worden in China verder ontwikkeld. Ze werken misschien niet zo goed, maar ze zijn wel lekker goedkoop.
Chinese farmaceuten kopen licenties van nieuwe medicijnen die in het westen zijn afgeschreven voordat ze op de markt kwamen. De bedoeling is dat ze onder een lokaal merk in China worden verkocht. Dat schrijft The Wall Street Journal woensdag.
Met de ontwikkeling van nieuwe medicijnen is veel geld en tijd gemoeid. Tijdens de ontwikkelingsfase wordt soms al duidelijk dat ze minder effectief zijn dan concurrenten. Westerse farmaceuten stoppen dan vaak de kostbare ontwikkeling. Maar volgens de Amerikaanse krant krijgen ze in China een tweede kans.
Concurrentie
WSJ noemt drie voorbeelden. Zai Lab kocht in 2013 een licentie van Bristol-Myers Squibb voor brivanib. De ontwikkeling van dit medicijn tegen leverkanker was gestaakt omdat het minder presteerde dan een middel van de concurrent. Maar dat middel is in China vanwege zijn hoge prijs niet verkrijgbaar. Zai Lab nam de tests met het medicijn over en denkt dat er in China een grote markt voor is.
Ascletis verkreeg in datzelfde jaar een licentie voor danoprevir van Roche. Ook voor dit middel tegen geelzucht geldt dat het minder effectief is dan andere medicijnen en dat Roche daarom ontwikkeling had stopgezet. Denovo Biopharma kreeg licenties van Eli Lilly & Co voor kanker- en schizofreniemedicijnen; naar eigen zeggen tegen 'dumpprijzen', nadat de ontwikkelaar er niets meer in zag.
Bedrijfseconomische afweging
Volgens WSJ zijn de licenties voor tweedekansmedicijnen aantrekkelijk voor Chinese farmaceuten, vanwege hun aanmerkelijk lagere kosten in vergelijking met de best werkende medicijnen. Bovendien zijn de kosten van ontwikkeling in China relatief laag, er zijn veel proefpersonen voor klinische tests beschikbaar en de doorlooptijd bij de Chinese voedsel- en medicijnautoriteit is veel korter dan in het westen.
Grote vraag is hoe het Chinese publiek reageert als zij van deze bedrijfseconomische afweging kennis neemt. Chinezen reageren doorgaans woedend als blijkt dat ze niet de beste kwaliteit krijgen of worden achtergesteld ten opzichte van consumenten in andere landen.
Gerelateerde onderwerpen:
China in shock over vaccin-schandaalBiotechbedrijf bouwt kloonfabriek in Tianjin
Overheid wil herwaardering traditionele medicijnen