China droomt van wereldwijd stroomnetwerk
Een grensoverschrijdend netwerk van hoogspanningsleidingen, waardoor een wereldmarkt voor energie ontstaat. Dat plan lanceert de topman van het netwerkbedrijf van de Chinese overheid.
"Het is het juiste om te doen en zal alle mensen van de wereld helpen." Grote woorden gebruikte Liu Zhenya, de hoogste baas van State Grid, woensdag om een revolutionair plan aan te kondigen. Hij schetste een visioen van een internationaal electriciteitsnetwerk, wat duurzame energie een duw in de rug geeft én voor lagere stroomprijzen moet zorgen. Te bouwen en exploiteren door State Grid uiteraard.
Volgens Liu kan de stroommarkt alleen een omschakeling van fossiele brandstoffen naar duurzame bronnen als zon, waterkracht en wind maken, als er een vrije wereldmarkt voor elektriciteit ontstaat. Immers, er zijn altijd plekken op de wereld waar de zon wel schijnt en er voldoende wind staat. Bijkomende effecten zijn minder uitstoot van broeikasgassen en luchtvervuiling.
Chinese stroom voor Europa
Behalve stroomnetwerken knoopt Liu ook ideeën aan elkaar. Hij voorziet een economische stimulans voor de relatief arme regio Xinjiang, als de woestijn wordt volgebouwd met zonneparken en windmolens. China wordt dan in plaats van een energie-importeur een energie-exporterend land.
De eerste UHV-lijn moet dan ook langs de voormalige Zijderoute lopen om de Midden-Aziatische landen te bedienen. In theorie kan Chinese stroom zelfs uit Europese stopcontacten komen. Dat is minder gek dan het lijkt: vanuit Kashgar in het uiterste westen van China is Europa hemelsbreed even ver weg als bijvoorbeeld Shanghai. En dat tegen de helft van de huidige stroomprijzen in Europa, glunderde Liu.
Prijskaarrtje
De eerste fase van het netwerk, dat ook voorziet in aftakkingen naar India, Pakistan en Birma, kan ik 2050 operationeel zijn, aldus Liu. Er zijn nog wel een paar praktische problemen. Allereerst het prijskaartje van 50 biljoen dollar. En het is maar de vraag of andere landen voor hun cruciale stroomproductie van China afhankelijk willen zijn.
China ontwikkelt grote plannen in het kader van zijn Riem en Weg-initiatief, dat voorziet in de ontwikkeling van transportassen door Zuidoost- en Midden-Azië. Daarvoor liggen honderden projecten op de tekentafel voor de aanleg van wegen, spoorlijnen, vliegvelden, havens, pijpleidingen en energiecentrales.
Gerelateerde personen:
Liu ZhenyaGerelateerde onderwerpen:
AIIB van start; China zal niet zelf lenenChina wil uitstoot kolencentrales 60 procent omlaag
China koploper windenergie; zet 1 op de 8 molens stil