China en VS op een lijn over sancties Noord-Korea
De Amerikaanse en Chinese presidenten zijn het eens dat economische sancties streng moeten worden nageleefd om Noordkoreaanse nucleaire ambities te beteugelen. Maar over veel dossiers is geen vooruitgang geboekt.
China wil dat economische strafmaatregelen tegen Noord-Korea 'volledig en strikt' worden nageleefd. Dat zei president Xi Jinping donderdag na afloop van een gesprek met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Barack Obama (archieffoto). Xi is momenteel in Washington voor de Nuclear Security Summit.
Obama liet na afloop van het gesprek weten dat hij met Xi had besproken "hoe we acties kunnen ontmoedigen zoals nucleaire rakettesten die de spanningen verder opvoeren en internationale verplichtingen schenden." Om de door de Verenigde Naties afgekondigde sancties te effectueren is de hulp van China -Noord-Korea's enige bondgenoot en belangrijkste handelspartner- onontbeerlijk.
Middelvinger uit Pyongyang
Enkele uren na de ontmoeting kwam het bericht dat het regime in Pyongyang een nieuwe rakettest had uitgevoerd. Een ballistische raket kwam ten oosten van Noord-Korea in zee terecht. Er is nog geen officiële reactie op de rakettest, maar aangenomen mag worden dat deze in Beijing als gezichtsverlies voor Xi zal worden geïnterpreteerd.
Woordvoerders van Obama en Xi deden hun best de punten van overeenstemming te benadrukken. Vice-minister van buitenlandse zaken Zheng Zeguang noemde de ontmoeting 'positief, constructief en succesvol'. De leiders kwamen gezamenlijke verklaringen overeen over het aanpakken van klimaatverandering, het vergroten van nucleaire veiligheid en beide landen gaan werk maken van een bilateraal investeringsverdrag.
Heikele punten
Maar hoe groot de behoefte aan eensgezindheid ook was, duidelijk is dat de standpunten over veel dossiers mijlenver van elkaar verwijderd liggen. China en VS gaan door samen te werken op het gebied van internetveiligheid, maar het wantrouwen over elkaars intenties blijft onverminderd groot.
Ook over twee andere heikele punten staan de landen lijnrecht tegenover elkaar. Xi zei -zonder de VS te noemen- dat hij hoopte dat "alle partijen op een juiste manier naar de Zuidchinese-Zee kijken en een objectieve en onpartijdige houding aannemen, vooral landen van buiten de regio." Obama op zijn beurt zei -zonder China te noemen- dat hij rekent op "een internationale orde gebaseerd op regels waarin alle landen, ongeacht of ze klein of groot zijn, handelen in overeenstemming met gedeelde normen en principes."
Anti-raketsysteem
Ook spraken beide regeringsleiders over de stationering van een geavanceerd Amerikaans anti-raketsysteem in Zuid-Korea. Washington denkt dat dit THAAD-systeem onontbeerlijk is om zijn bondgenoot te beschermen tegen de nucleaire dreiging van Noord-Korea.
Beijing is hier fel op tegen, omdat de sterke radars niet alleen noordwaarts speuren, maar ook ver het Chinese vasteland inkijken. In tijden van crisis zou het wapensysteem ook Chinese intercontinentale raketten uit de lucht kunnen schieten voordat ze goed en wel onderweg zijn. Maar dat laatste zegt niemand hardop.
Gerelateerde personen:
Xi JinpingGerelateerde onderwerpen:
Geen paspoort voor prijswinnende advocateDuim omhoog van partijtabloid voor Chinese spion
Felle woordenstrijd mensenrechten China en VS