China boos over prijs voor Oeigoerse dissident
De Chinese regering heeft zijn ongenoegen geuit over een Amerikaanse prijs voor de uitgeweken Oeigoer Dolkun Isa. Beijing noemt Isa een gezochte crimineel.
Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken is ontstemd over het toekennen van een prijs aan Isa door de Victims of Communism Memorial Foundation in Washington. Volgens een woordvoerder is hij een gezochte crimineel die onder meer wordt verdacht van moord. "Het toekennen van deze prijs [...] aan een terrorist die meerdere misdaden heeft gepleegd als Dolkun Isa is respectloos en schadelijk voor de mensenrechten en het recht", aldus woordvoerder Hong Lei vrijdag.
Isa is een oud-studentenleider in de onrustige regio Xinjiang. Hij week uit naar Duitsland toen hij in 2003 door China op een lijst van terrorismeverdachten werd geplaatst. Hij kreeg asiel en in 2006 ook de Duitse nationaliteit. In Munchen richtte Isa het Wereld Oeigoers Congres op, een organisatie die wil opkomen voor de rechten van Oeigoeren in China.
Oeigoerse zaak
De stichting die hem de prijs toekent benadrukt juist dat Isa een vreedzame oplossing met de Chinese overheid nastreeft. "Het Wereld Oeigoers Congres is een beweging van principiële oppositie tegen de voortdurende onderdrukking [van Oeigoeren]", aldus het juryrapport.
In zijn acceptatierede zei Isa dat hij geweld verwerpt en noemde Oeigoeren 'een volk van vrede en vooruigang'. "Deze principes maken de Oeigoerse zaak geen probleem van de Oeigoeren, maar van de Chinese overheid. Een situatie die is ontstaan door een systematische ontkenning van fundamentele mensenrechten en vrijheden", aldus Isa. De Chinese staat benadrukt altijd dat de vrijheden van minderheden op hun eigen taal, cultuur en geloof grondwettelijk zijn beschermd.
Verborgen agenda
Eerder deze week schreef partijtabloid Global Times een vlammend betoog over westerse prijzen voor mensenrechtenactivisten. Volgens de krant dienen die een verborgen agenda van het westen om andere landen zijn politieke ideologie op te dringen. Door de prijs aan Chinezen toe te kennen, kunnen de regering van de Verenigde Staten en de pers China's imago bezoedelen, aldus het commentaar.
Gerelateerde onderwerpen:
Geen paspoort voor prijswinnende advocateVerdubbeling veroordelingen wegens terrorisme
Felle woordenstrijd mensenrechten China en VS