Broodje Blogaap: China in het nieuws week 13
Andere verhalen over China in de media waren deze week: je veter zit los, een kinderwens en een film die niemand meer had verwacht.
Vaste lezers van Broodje Blogaap weten het natuurlijk al: veel nieuws uit China is zo ongelooflijk dat het vaak wel een grap lijkt. Maar meestal is het waar. En soms zo serieus dat je er eigenlijk niet om zou moeten lachen.
Dit keer ben ik verward. Brengt staatspers-bureau Xinhua nu een grap die onbedoeld serieus wordt genomen? Of is het een serieus bericht dat onbedoeld grappig is?
Hier gaat het om: Xinhua verspreidde vrijdagochtend via zijn Weibo-account het bericht dat 1 april-grappen niet in overeenstemming zijn met de Chinese traditie of communistische waarden. Daarom moet het Chinese volk geen geruchten geloven, creëren of verspreiden. Einde bericht.
Vele Chinezen reageerden als door een angel gestoken. 'In China is het iedere dag 1 april', schreef de een. 'De media publiceren dagelijks nieuws om de mensen voor de gek te houden. Wat is het probleem van nog een dag?", schreef een ander. Duizenden ongelovige commentaren werden gepubliceerd, voordat Xinhua na een paar uur de reactie-mogelijkheid sloot.
Blogaap zegt: ondanks een groot gebrek aan bedoelde humor, was dit een geslaagde 1 april-grap van Xinhua. Waarschijnlijk.
Stel: je krijgt een mailtje waarin de aankoop van 20 kaartjes voor Shanghai Disneyland wordt bevestigd. Een gemiddelde Chinees denkt dan als eerste dat het van een oplichter afkomstig is. Niet op reageren.
Maar dan wordt ook 10.000 yuan van je rekening afgeschreven (1.500 euro). Een gemiddelde Chinees denkt dan: zo, die oplichters zijn goed. Hoe ga ik dat geld ooit weer terugkrijgen?
Dan brengt de post 20 toegangskaartjes. Pas dan is het moment dat een gemiddelde Chinees met andere mogelijkheden rekening gaat houden. Volgens verschillende Chinese media was het een 7-jarig jochie die zo graag naar de opening van Shanghai Disneyland wilde, dat hij zijn vaders mobiele telefoon had gebruikt om de kaartjes te bestellen. Waarom 20 kaartjes? Omdat hij al zijn klasgenootjes mee wilde nemen.
Blogaap zegt: de gemiddelde Chinees mag dit schattig vinden, ik denk dat dit uit de dikke duim van Disneys PR-afdeling komt. Waarschijnlijk.
Binnenkort verschijnt de Chinees-Franse film Seek McCartney in de Chinese bioscopen. Deze week werd alvast de filmtrailer voor het Chinese publiek op Youku gezet (en voor ons op YouTube). De film gaat over een geheime relatie tussen een Chinese en Franse man die samen door Tibet reizen. In september kreeg de film het groene licht van het staatsbureau voor pers, film, radio en tv.
In verschillende media wordt dit gezien als een mogelijke kentering in het Chinese beleid ten aanzien van homoseksualiteit in film- en tv-producties. Homoseksualiteit is sinds 1997 niet meer strafbaar in China. Maar de mediatoezichthouder blokkeerde produkties met en over homo's, omdat deze in hun ogen homoseksualiteit propageren.
Blogaap zegt: sinds september is er veel gebeurd in censuurland, onder meer het schrappen van het webdrama Verslaving, een serie over het leven van vier homoseksuele jongens op een middelbare school. Niks beleidsverandering. Waarschijnlijk.
Goede reis Ji Yutong en He Tao! Het pasgetrouwde koppel nam onlangs ontslag om op huwelijksreis te kunnen gaan. Hun doel is om in 365 dagen door heel China te reizen en zich in de traditionele kostuums van alle 56 etnische groepen te laten fotograferen. Nu lachen ze nog, maar had ik al gezegd dat ze die reis te voet maken?
Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap