Vietnam neemt Chinese kotter in beslag
De Vietnamese kustwacht heeft een Chinees schip opgebracht en de driekoppige bemanning in hechtenis genomen. Volgens Vietnam fungeerde de kotter als bevoorradingsschip voor illegale visserij.
Volgens het Vietnamese staatspersbureau Thanh Nien News is het schip zaterdag opgebracht ten noorden van het eiland Bach Long Vi. Bij inspectie bleek de kotter te zijn omgebouwd tot tankschip; het had 100.000 liter diesel aan boord. De bemanning zou hebben toegegeven dat het als tankschip fungeerde voor Chinese vissers die ver van de thuishaven vissen.
Vietnam klaagt regelmatig over illegale visserij door Chinese kotters. Volgens het bericht van Thanh Nien News bevond het Chinese schip zich in Vietnamese wateren. Het Chinese vasteland en het zuidelijke eiland Hainan zijn echter ook dichtbij. Er was maandag nog geen reactie van Chinese autoriteiten; vanwege Qingming is het in China een vrije dag.
Incident
Twee weken geleden was er al een incident met een Chinees vissersschip en de Indonesische kustwacht. Volgens de Indonesiërs was de Chinese kotter Kway Fey enkele kilometers ten noorden van Natuna illegaal aan het vissen. Toen een patrouilleboot van het Indonesische visserijministerie het schip enterde en op sleeptouw wilde nemen, schoot een Chinees kustwachtvaartuig de vissers te hulp.
Het Chinese schip duwde de vissersboot terug de open zee op door het herhaaldelijk te rammen. Daarna nam het de Kway Fey zelf op sleeptouw richting China. Het Indonesische schip had toen al de Chinese bemanning aan boord genomen. China stelt dat de Kway Fey zich in internationale wateren bevond en eist de vrijlating van de acht vissers.
Visgronden
De Zuichinese-Zee is rijk aan visgronden, maar door overlappende territoriale claims is niet altijd duidelijk wie er precies in zijn recht staat. Landen in de regio vrezen dat China vanuit nieuwe, opgespoten eilanden zijn vissers zal stimuleren in het gebied actiever te worden, al dan niet met rugdekking van de Chinese kustwacht.
China kondigde in januari 2014 voor het grootste deel van de Zuidchinese-Zee een visserijzone af, waardoor andere landen toestemming moeten vragen om er te mogen vissen. China beschouwt de facto de gehele Zuidchinese Zee minus de kustwateren van alle landen eromheen als Chinees. Andere landen erkennen die claim niet en accepteren de visserijzone daarom niet.
Amerikaanse oefening
Maandag zijn de Filipijnse en Amerikaanse strijdkrachten begonnen aan een gezamenlijke oefening. De oefening is jaarlijks, maar staat dit jaar in het teken van oplopende spanningen in de Zuidchinese-Zee. De Verenigde Staten laten hiermee zien dat het zijn bondgenoten militair bijstaat als dat nodig is. Onder meer het veroveren van een olieplatform en amfibische landingen worden geoefend.
Zondag deed ook een andere Amerikaanse bondgenoot een duit in het zakje. Een Japanse onderzeeëer, begeleid door twee oppervlakteschepen, bracht een bezoek aan de Filipijnse haven Subic Bay. Het is een begin van een tournee van de Japanse marine door Zuidoost-Azië. China is geïrriteerd door de Japanse en Amerikaanse aanwezigheid in het gebied; Beijing ziet dat als ongewenste inmenging van landen die niets in de regio te zoeken hebben.
Gerelateerde onderwerpen:
China eist terugkeer vissers uit IndonesiƫMinder groei voor China's defensiebudget
Asean-landen willen dialoog met China