Gerechtigheid voor moeder van verkrachte dochter
Tang Hui krijgt 2.941 yuan (350 euro) schadevergoeding voor de acht dagen dat ze ten onrechte in een heropvoedingskamp was opgesloten. Ze werd gedetineerd omdat ze protesteerde tegen de straffen die de verkrachters van haar dochter kregen opgelegd.
In oktober 2006 werd haar toen 11-jarige dochter ontvoerd en tot prostitutie gedwongen. Na drie maanden werd het meisje bevrijd en zeven verdachten werden voor de rechter gebracht. In 2012 werden de mannen door een rechtbank in Changsha veroordeeld; twee hoofdverdachten kregen de doodstraf, vier kregen er levenslang en één verdachte werd een gevangenisstraf van 15 jaar opgelegd.
Tang vond dat alle zeven verdachten de doodstraf zouden moeten krijgen. En ze begon op het internet aandacht voor de zaak te vragen. Toen ze op 2 augustus 2012 voor een overheidsgebouw demonstreerde werd ze aangehouden en door lokale autoriteiten voor 18 maanden naar een werkkamp in Yongzhou gestuurd.
Beroering op het internet
Die beslissing leidde tot grote beroering op het Chinese internet. Door haar op te sluiten werd Tang als crimineel behandeld, niet als slachtoffer die begrip verdient. De druk van de publieke opinie was zo groot, dat haar detentie na acht dagen al werd opgeheven.
Tang liet het er niet bij zitten en vroeg compensatie en excuses voor haar detentie. In januari werden die eisen door de heropvoeding door werk-commissie van Yongzhou afgewezen.
Daarop daagde zij de autoriteiten die verantwoordelijk waren voor haar detentie voor de rechter. Opnieuw ving ze bot. Maar maandag werd bekend dat ze in hoger beroep een vergoeding krijgt toegewezen. Formele excuses zijn volgens het gerechtshof niet nodig, omdat tijdens de rechtszaak afdoende duidelijk is geworden dat ze ten onrechte is vastgezet. In een bericht op Weibo bedankte Tang iedereen die haar de afgelopen maanden heeft gesteund.
Kleine criminelen en hoeren
Het systeem van laojiao is door Mao Zedong in 1957 ingevoerd; het gaat om werkkampen waar burgers zonder tussenkomst van een rechter door de lokale politie naartoe worden gestuurd om te worden heropgevoed. Mao had de werkkampen bedoeld om kleine criminelen en hoeren op het rechte pad te krijgen.
De huidige regeringsleiders zijn niet gelukkig met het systeem, omdat lokale autoriteiten de kampen misbruiken om lastige burgers de mond te snoeren, zoals kritische bloggers of lokale activisten die opkomen tegen corruptie of slecht bestuur. Later dit jaar worden nieuwe regels verwacht om misbruik in te dammen; mogelijk wordt laojiao zelfs afgeschaft.
Gerelateerde personen:
Wang ChengGerelateerde onderwerpen:
Boze Chinezen kunnen online petitie indienenChina brengt kinderverkrachter ter dood
'Chinese journalist vastgezet na boek over Tiananmen'