economie cultuur politiek RSS

China wuift Vietnamees bezwaar olieplatform weg

China voelt er niets voor een olieplatform weg te halen uit de Golf van Tonkin. Vietnam vindt dat het platform in zijn exclusieve economische zone actief is.

De Chinese overheid begrijpt de ophef niet. Volgens een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken voert het boorplatform 'normale commerciële activiteiten' uit in een gebied dat 'onomstreden tot Chinese wateren' behoort. "We hopen dat alle betrokken partijen hierover een objectief en redelijk standpunt innemen", aldus de regeringswoordvoerder vrijdag.

De Haiyang Shiyou 981 is een van de grootste boorplatformen ter wereld. Het werd zondag naar een nieuwe lokatie gesleept door staatsoliebedrijf China National Offshore Oil Corp. Dit leidde deze week tot een scherpe reactie uit Hanoi. De Vietnamese regering eist dat China het platform onmiddellijk terugtrekt uit het gebied waarover 'beide landen een demarcatiediscussie voeren'. Donderdag werd de Chinese ambassadeur in Hanoi op het matje geroepen.

 

Emoties

In 2014 leidde hetzelfde boorplatform tot een fikse diplomatieke rel tussen China en Vietnam. De Haiyang Shiyou 981 was toen ook in omstreden wateren op zoek naar olie en gas. De emoties hierover liepen in Vietnam zo hoog op, dat demonstranten Chinese burgers mishandelden en grote vernielingen aanrichtten aan Chinese fabrieken.

De discussie over het boorplatform komt op een moment dat de spanningen tussen Beijing en Hanoi al flink waren toegenomen. De Vietnamese kustwacht bracht zaterdag een Chinese kotter op en arresteerde de driekoppige bemanning. Volgens Vietnam is de kotter omgebouwd tot tankschip, om zo Chinese vissers die illegaal in Vietnamese wateren vissen te bevoorraden.

 

Visserijdispuut

Vietnam klaagt regelmatig over illegale visserij door Chinese kotters. De Zuichinese-Zee is rijk aan visgronden, maar door overlappende territoriale claims is niet altijd duidelijk wie er precies in zijn recht staat. Vaak ontkennen betrokken landen dat er een dispuut bestaat en houden hardnekkig vol dat zij in hun recht staan. Dan geldt op zee het recht van de sterkste.

China kondigde in januari 2014 voor het grootste deel van de Zuidchinese-Zee een visserijzone af, waardoor andere landen toestemming moeten vragen om er te mogen vissen. China beschouwt de facto de gehele Zuidchinese Zee minus de kustwateren van alle landen eromheen als Chinees. Andere landen erkennen die claim niet en accepteren de visserijzone daarom niet.

vrijdag 8 april 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Vietnam neemt Chinese kotter in beslag
President Xi komt plooien gladstrijken in Vietnam
Vietnam gaat schade betalen na anti-Chinese rellen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder