Broodje Blogaap: China in het nieuws week 14
Andere verhalen over China waren deze week: de verkeerde film, een verkeerde film en een videofilmpje dat verkeerd valt.
Afgelopen zondag won Ten Years bij de Hong Kong Film Awards de prijs in de categorie beste speelfilm. Ten Years is een low budget-film, grotendeels door vrijwilligers gemaakt, die een somber beeld schetst van Hong Kong in 2025.
De film heeft een zenuw geraakt bij veel mensen die vrezen voor een toenemende invloed van China in hun stad. Ten Years werd eerst alleen in een filmhuis vertoond, maar daar kwamen zoveel mensen op af, dat hij snel in de roulatie van de grote bioscopen werd gebracht en qua publieke belangstelling gelijk opging met de grote blockbusters uit Hollywood.
De Chinese media besteden doorgaans veel aandacht aan de Hong Kong Film Awards, maar zagen daar dit jaar vanaf. CCTV en Tencent annuleerden hun rechtstreekse uitzending van het prijzengala. En in krantenartikelen over de filmprijzen werden alle winnaars genoemd, behalve die in de categorie beste speelfilm.
Hoewel Chinezen dus officieel niet van het bestaan van Ten Years kunnen weten, gebeurde er iets opmerkelijks afgelopen week. Op YYeT, een populaire site in China om films te downloaden, was opeens een enorme belangstelling voor een geflopte en bijna vergeten Amerikaanse speelfilm uit 2011 die toevallig ook Ten Years heet. De Chinezen die deze film hebben gedownload zullen teleurgesteld zijn geweest, maar de tegenstanders van censuur kunnen opgetogen zijn. Het bestaan van de doodgezwegen film is blijkbaar bij veel Chinezen toch bekend.
Bent u al met de kids naar Zootopia geweest? En is u ook opgevallen dat deze Disneyfilm boordevol westerse propaganda zit? Je ziet het pas als je het door hebt, zei Confucius al. En het dagblad van het Chinese leger is er zeker van dat ze 'onzichtbare propaganda' in de kinderfilm heeft ontdekt.
Volgens een vlammend krantencommentaar, geschreven door een docent van de legeracademie in Nanjing, probeert de Amerikaanse filmindustrie de kindergeest te vertroebelen door goed en kwaad om te draaien. De film draait namelijk om een konijn en een vos die samen de verdwijning van roofdieren onderzoeken. Uiteindelijk blijken schapen, die nota bene ook nog voor de overheid werken, de daders van de ontvoeringen te zijn.
Een duidelijk geval van propaganda dus, want in het echte leven, schrijft de commentator voor alle duidelijkheid, zijn het de wolven die schapen aanvallen. En niet andersom dus.
Volgens het commentaar hebben de Verenigde Staten een 'stabiele en volgroeide' methode ontwikkeld om westerse waarden te exporteren via de amusementsindustrie. "Hollywood is al geruime tijd een propagandamachine voor de VS", schrijft de auteur. En hij kan het weten.
Waarover spraken Chinese internetgebruikers deze week? Over een mevrouw in een hotel natuurlijk. Om precies te zijn: over de beelden van de beveiligingscamera van het Heyi Hotel in Beijing. Daarop is te zien hoe een vrouw naar haar hotelkamer wil gaan, maar op de gang wordt aangevallen door een man, die haar uitscheldt, slaat en aan haar haren trekt.
Het is niet zozeer de mishandeling zelf die tot ophef leidde, alswel het feit dat niemand de vrouw te hulp komt. Verschillende hotelgasten lopen strak voorbij de vechtpartij, ondanks dat de vrouw om hulp smeekt. Een hotelmedewerker komt erbij en probeert de boel te sussen, maar treedt niet op. Pas als na minuten een hotelgast zich ermee gaat bemoeien, gaat de aanvaller op de loop.
Veel Chinezen schamen zich dat het zo lang duurt voordat iemand een vrouw in nood te hulp schiet. Het is een terugkerend thema in China, waar filmpjes van onverschillige passanten die medeburgers in nood negeren of alleen belangstellend toekijken keer op keer tot ophef leiden.
Fang Binxing is de architect van het Gouden Schild, beter bekend als de Great Chinese Firewall, het systeem om onwelgevallige buitenlandse websites voor Chinese ogen te blokkeren. Op een congres in Harbin wilde hij deze week een Zuidkoreaanse website laten zien, maar zijn toegang werd geblokkeerd. Tot verbazing van de aanwezigen gebruikte hij vervolgens VPN-software om de blokkade te omzeilen. Deze methode wordt in China veel gebruikt om de censuur te ontlopen, maar is officieel verboden.
Op Twitter publiceer ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap