Chinees wil wel vrij, maar durft het niet te vragen
Chinese werknemers willen wel graag meer vrije dagen opnemen, maar de helft durft het zijn baas niet te vragen. Dat komt goed uit, want de helft van de bazen is ook niet van plan om het verzoek te honoreren.
Chinezen werken hard en veel. En ze vinden het ook heel vanzelfsprekend dat ze dat doen. Internetprovider Sina -de moedermaatschappij van het sociale netwerk Weibo- vroeg zijn gebruikers naar hun ervaringen. Dit weekend reageerden 32.900 personen.
Werknemers die langer dan een jaar bij de overheid of een staatsbedrijf werken hebben recht op 20 extra vakantiedagen voor familiebezoek. Hoewel de regeling al sinds 1981 van kracht is, kent een derde van de respondenten hem niet. Ongeveer de helft (50,8 procent) durft zijn werkgever niet om vrije dagen te vragen buiten de verplichte vakanties. Veel werkgevers zouden zo'n verzoek trouwens afwijzen: 55 procent zegt dat zijn bedrijf geen extra vrije dagen honoreert.
Wie gaat dat betalen?
De reacties op de online peiling geven een inkijkje in de wereld van de werkende Chinees. "Ik werk zoveel over, dat ik mijn reguliere vrije dagen in het weekend al niet kan opnemen", schrijft iemand. "Mijn baas maakt de regels in ons bedrijf."
"Ik zou ieder jaar verlof opnemen als dat mogelijk was", schrijft een vrouwelijke respondent, "Maar het is onmogelijk omdat iedereen verantwoordelijk is voor een bepaalde hoeveelheid taken die af moeten." Soms denken werknemers wel heel erg mee met de baas: "Wie gaat dat betalen als alle werknemers 20 dagen verlof opnemen?"
Ouderwets
Veel respondenten noemen de regels ouderwets, omdat ze alleen voor ambtenaren en werknemers van staatsbedrijven gelden. Toen de regel werd ingesteld was de private sector nog klein, maar inmiddels werkt nog maar 20 procent voor de staat.
De Chinese overheid bereidt regels voor die betaalde vakantiedagen voor alle werknemers mogelijk moet maken. Daarbij staat niet alleen de rust en levensgeluk van de burgers centraal; de overheid denkt met de regels de binnenlandse bestedingen te stimuleren. Ook hoopt ze de enorme pieken rond nationale feestdagen uit te smeren over het hele jaar. Bovendien wil de overheid iets doen aan de vereenzaming van ouderen. Sinds 1 juli is een wet van kracht die kinderen verplicht ouders van 60 jaar of ouder regelmatig te bezoeken, maar bij gebrek aan vrije tijd is dat vaak niet mogelijk.
Gerelateerde onderwerpen:
Te huur: bezoek aan oudersRechter verplicht dochter oude moeder te bezoeken
Vier op de tien Chinezen heeft nooit vakantie