economie cultuur politiek RSS

China vreest koude oorlog in Zuidchinese-Zee

Intensifering van de samenwerking tussen de Filipijnse en Amerikaanse strijdkrachten weerspiegelt een koude-oorlogmentaliteit. Volgens de Chinese overheid ondermijnt de Amerikaanse bemoeienis de stabiliteit en vrede in de regio.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken heeft geen goed woord over voor het Amerikaanse plan om samen met de Filipijnen lucht- en zeepatrouilles uit te gaan voeren in de Zuidchinese-Zee. "Deze zet [...] vergiftigt de relaties tussen landen in de regio, verergert regionale disputen, veroorzaakt spanningen en ondermijnt vrede en stabiliteit in de Zuidchinese-Zee", aldus een regeringswoordvoerder vrijdag. "Het laat alleen maar zien wie achter de schermen de militarisering van de Zuidchinese-Zee in gang zet."

Op donderdag publiceerde het Chinese ministerie van defensie al een verklaring waarin het zijn ongenoegen uitte: "Een versterking van de Filipijns-Amerikaanse militaire alliantie is een manifestatie van een koude-oorlogmentaliteit en draagt niet bij aan vrede en stabiliteit in de Zuidchinese-Zee."

 

Gezamenlijke patrouilles

Donderdag maakte de minister van defensie Ash Carter bekend dat Amerikaanse en Filipijnse strijdkrachten gezamenlijk op patrouille gaan in de Zuidchinese-Zee. De Filipijnen stellen vijf legerbases open voor Amerikaanse troepen die daar bij toerbeurt gebruik van zullen maken. Eén van die bases ligt op de rand van een gebied dat zowel door de Filipijnen als China wordt geclaimd.

De Amerikaanse troepen zullen verder de opleiding van Filipijnse militairen ter hand nemen. Het gaat om ongeveer 300 personen, deels mariniers, ondersteund door aanvalshelicopters, A-10 gevechtsvliegtuigen en een transportvliegtuig.

 

Spanningen

De spanningen in de Zuidchinese-Zee lopen op. Binnenkort wordt een uitspraak verwacht van het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag over Filipijnse gebruiksrechten van een omstreden deel van het gebied. China heeft al gezegd dat ze die uitspraak naast zich neer zal leggen, omdat het hof niet bevoegd is over territoriale disputen te oordelen.

De Filipijnen vrezen dat China bij de Scarborough-archipel versterkingen zullen bouwen door eilanden op te spuiten, zoals dat eerder in andere delen van de Zuidchinese-Zee is gebeurd. Volgens Filipijnse zijde worden vissers uit het gebied geweerd. China zegt op zijn beurt dat Filipijnse vissers daar niets te zoeken hebben.

vrijdag 15 april 2016


Gerelateerde onderwerpen:

China wuift Vietnamees bezwaar olieplatform weg
Filipijnen willen front van regiolanden tegen China
Ook Indonesiƫ dreigt China met arbitragezaak

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder