Broodje Blogaap: China in het nieuws week 15
Andere verhalen in de media over China waren deze week: lekker toeren, een patriottistische reis en omstreden vakantiekiekjes.
Eigenlijk is er geen enkele reden voor zorg, zegt de automobiel associatie van Nieuw-Zeeland. En het is onmogelijk om een bepaalde nationaliteit aan te wijzen die voor problemen zorgt, benadrukt het toerismebureau in Wellington. Maar desondanks is een grote campagne gestart de veiligheid op de weg van Chinese toeristen te verbeteren.
Als Chinezen een visum aanvragen op de Nieuwzeelandse ambassade, krijgen ze voortaan standaard een folder mee met verkeerstips. Dat geeft een aardig beeld wat er zoal in de praktijk misgaat. Tip 1 is bijvoorbeeld: links rijden, en niet rechts zoals in China. En midden op de weg stoppen om foto's te nemen wordt ook ontraden.
De automobielclub heeft bovendien een online rijtest ontwikkelt, waarop Chinese automobilisten alvast kunnen wennen aan het verkeer in Nieuw-Zeeland en dat je geen schapen mag aanrijden. Voor de zekerheid is het Nieuwzeelandse toerismebureau ook nog een online reclamecampagne gestart gericht op de Chinese toerist die van plan is een auto te huren. Niet omdat het nodig is natuurlijk.
Op zich is het niet zo gek dat Chinese toeristen relatief vaak bij een ongeval zijn betrokken. Autobezit is een betrekkelijk jong fenomeen. Driekwart van de Chinese rijbewijshouders zijn beginnend bestuurder en hebben maar weinig ervaring op de weg.
De Nieuwzeelandse politie wil alleen kwijt dat er vorig jaar 23 doden zijn gevallen bij verkeers-ongevallen waarbij een buitenlandse bestuurder was betrokken. Maar om vooroordelen te voorkomen wil de politiewoordvoerder niets kwijt over de nationaliteit van die bestuurders. Blogaap zegt: xie xie.
Het schijn er prachtig te zijn, de Xisha-eilanden. Blauwe zee, schone lucht, witte stranden en hier en daar een legerbasis. Wij kennen de archipel beter als de Paracel-eilanden, een omstreden stukje Zuidchinese-Zee waarvan zowel China, Taiwan als Vietnam delen claimen.
En nu kun je erheen op vakantie. Deze week voer voor het eerst het Chinese cruiseschip Beibu Gulf Star naar de eilanden. Deelnemers kunnen aan een vol activiteitenprogramma deelnemen, bestaande uit vissen, duiken en de Chinese vlag hijsen (geen grapje). Je mag echter geen schelpen of koraal meenemen, waarschuwt een artikel in partijtabloid Global Times.
Een reisje naar de eilanden is vooralsnog alleen voorbehouden aan Chinese staatsburgers. Maar die helpen daarmee wel het vaderland. "Het Chinees toerisme reflecteert de Chinese jurisdictie over de eilanden en de wateren er omheen", aldus de krant. Later dit jaar komt er ook een luchtverbinding vanaf Hainan.
Waarover hadden Chinese internetgebruikers het deze week? Over naaktfoto's uit Tibet natuurlijk! Het woord naakt werkt doorgaans als een clickmagneet op het Chinese internet, want officieel is pornografie verboden en je moet toch wat. Maar dit keer ging het om meer dan een geblokte borst of bil.
Het ging namelijk om de plek waar de naaktfoto's waren gemaakt: het Yamdrok-meer, een van drie meren die door Tibetanen als heilig worden beschouwd. De fotograaf had de foto's van een naakte jonge vrouw op WeChat gedeeld met zijn vrienden, maar al snel stonden de plaatjes op Weibo. Tibetanen boos. Han-Chinezen boos. Iedereen boos.
Want veel Chinezen ergeren zich aan ongeciviliseerd gedrag van hun landgenoten, omdat dat afbreuk doet aan het beeld van een moderne en geciviliseerde natie. De teneur was dan ook dat de fotosessie getuigde van disrespect voor de Tibetaanse cultuur.
Complicerende factor is natuurlijk dat Tibet een gevoelige kwestie in China is. Dus ook de autoriteiten gingen zich ermee bemoeien. Staatsmedia meldden dat de politie de fotograaf al de dag nadat de foto's verschenen had aangehouden en voor tien dagen had opgesloten. Dat klonk lekker daadkrachtig, maar het was alleen niet waar. Lokale media meldden namelijk dat de politie ontkende dat de fotograaf was aangehouden. En toen westerse media naar de politie belde, kregen ze te horen dat de agenten helemaal niet met de zaak bekend waren. Nou ja, het internet is nogal traag in Tibet, zullen we maar zeggen.
Op Twitter publiceer ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap