economie cultuur politiek RSS

AIVD: dreiging cyberspionage Rusland en China

Internetspionage door Rusland, China en Iran vormen de grootste bedreiging voor de digitale veiligheid in Nederland. Er zijn in 2015 een record aantal cyberaanvallen op overheidsinstellingen uitgevoerd, maar ook het bedrijfsleven is vaak doelwit.

Nederlandse overheidsinstanties en bedrijven zijn regelmatig het doelwit van politieke en economische spionage uit het buitenland. Dat schrijft de AIVD in zijn jaarverslag. Afgelopen jaar is een recordaantal digitale spionage-aanvallen op de Nederlandse overheid vastgesteld.

Volgens de inlichtingendienst worden de internetaanvallen uitgevoerd door hackers die in opdracht van overheden werken. De dienst noemt vooral Rusland, China en Iran als landen die daarvoor verantwoordelijk zijn. Chinese spionage zou vooral zijn gericht op het verwerven van informatie over (financieel)economische onderwerpen en het Nederlandse buitenlandse beleid.

 

Economische spionage

Volgens de AIVD zijn ook Nederlandse bedrijven het doelwit van aanvallen. De hackers richten zich daarbij vooral op ondernemingen uit de technologie en chemische sectoren, maar ook op bedrijven binnen de sectoren energie- en watervoorziening en de gezondheidszorg. De aanvallers zochten naar zeer specialistische en soms experimentele technologie die zijn waarde nog moet bewijzen.

"De aanvallen op juist deze sectoren tonen aan dat de daders structurele en gedetailleerde aandacht hebben voor innovatie-initiatieven in Nederland en precies weten waar ze moeten zijn", aldus het AIVD-jaarverslag.

 

Rondneuzen

Veelgebruikte methodes zijn spear phishing en watering holes. In het eerste geval wordt een e-mail met malware aan een specifiek pesoon gericht, de tweede variant lokt mensen naar een website om hen te besmetten met malware.

De AIVD waarschuwt dat bedrijven onvoldoende oog hebben voor de gevaren van cyberspionage. Zij richten zich eenzijdig op het weren van buitenstaanders uit hun systemen, maar hebben onvoldoende oog voor hackers die de beveiliging hebben gekraakt. Zij kunnen geruime tijd onopgemerkt digitaal rondneuzen, omdat controle op gebruikers veelal ontbreekt.

 

Werven van spionnen

Naast hackers zouden Rusland en China ook ouderwetse spionnen inzetten. China richt zich daarbij vooral op het verkrijgen van economische inlichtingen, bijvoorbeeld door mensen uit de financiële wereld te volgen of te rekruteren. Daarnaast worden Chinese bedrijven gestimuleerd om Nederlandse bedrijven over te nemen, om door middel van kennisverwerving hun concurrentie-kracht te vergroten en de Chinese invloed in Nederland uit te breiden.

Lees het jaarverslag op de AIVD-website.

donderdag 21 april 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Marine-officier VS verdacht van spionage voor China
MIVD: 'China beïnvloedt veiligheidsbeleid Nederland'
'Pas op voor Chinese investeringen in Nederland'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder