economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 16

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 16

Andere verhalen in de media over China waren deze week: verboden liefde, een miljardair die heel gewoon is gebleven en een dame die zich op haar strepen kan beroepen.

Was alles maar zo simpel als het herkennen van een buitenlandse spion. Ter gelegenheid van de eerste Dag van de nationale veiligheid publiceerde de Chinese overheid een verhelderend stripverhaal met de welluidende titel Gevaarlijke Liefde.

De hoofdrol is weggelegd voor Xiaoli, een jonge Chinese vrouw die voor de overheid werkt. Ze maakt kennis met David, een westerse man die haar overlaadt met cadeautjes en complimentjes. Geen wonder dat Xiaoli als een blok voor die aardige westerling valt. Wel merkwaardig dat die David altijd maar documenten van Xiaoli’s werk wil inzien. Voor zijn opleiding natuurlijk. Xiaoli heeft al eens gezegd dat David daartoe niet geautoriseerd is. Maar uiteindelijk stemt ze toe. In het volgende plaatje staat de politie voor Xiaoli’s deur. Want die zo onschuldig lijkende David is –je verwacht het niet- eigenlijk een spion. Xiaoli barst in tranen uit als de politie haar vertelt dat ze de Chinese wet op de staatsgeheimen heeft overtreden.

In de strip komen twee Chinese obsessies samen. Het bewaken van de nationale veiligheid en het wantrouwen jegens buitenlanders. Want zeg nou zelf, een laowai die oprechte belangstelling heeft voor China en zelfs verliefd wordt op een lokale vrouw; dat bestaat natuurlijk niet. Dat moet wel een spion zijn die in opdracht van vijandelijke krachten de rechtmatige opkomst van China probeert te dwarsbomen.

 

Als ik zeg Chinese miljardairs, dan zeg jij iets met geld en balk. Huizen, auto’s, horloges, aan iedere vinger een maîtresse. Chinezen kijken niet op van een baofahu die een compleet hotel afhuurt om de verjaardag van zijn zeeleeuw te vieren. Waar ze wel van opkijken is een miljardair die een beetje normaal doet.

Afgelopen week ging op het Chinese internet een foto viraal van Ren Zhengfei, oprichter van Huawei. De foto is genomen op het vliegveld van Shanghai en te zien is hoe een van de rijkste mannen van China in de rij staat voor een taxi. Daar kun je gerust een uur instaan, weet Blogaap uit ervaring.

Chinese internetgebruikers zijn verrukt over Rens goede voorbeeld. Daar kunnen de managers van de dikke, vette staatsbedrijven nog wat van leren. Iemand weet te vertellen dat Ren ook weleens de Airport Shuttle neemt, de pendelbus voor Shanghainezen met weinig geld, veel tijd en zonder smetvrees.

Al die instemmende reacties hebben eigenlijk maar een nadeel. Ren mijdt zoveel mogelijk de publiciteit. Als hij dat vol wil houden kan hij voortaan beter een auto met chauffeur laten komen.

 

Waar hadden Chinezen het deze week verder over op internet? Over de nieuwe directeur van Twitter in China natuurlijk. En het ging niet alleen over de felicitaties die staatspersbureau Xinhua en CCTV op Twitter plaatsten en het bedankje dat Chen vervolgens weer tweette. Dat was de gebruikelijke hypocrisie die we gewend zijn in het land waar de burgers het gebruik van bepaalde buitenlandse sites wordt ontzegd, terwijl de staatsmedia ze wel gebruiken om de blijde boodschap van Beijing aan de rest van de wereld te brengen.

Nee, het ging om de voorgaande ervaring van mevrouw Chen. Want zij heeft vanaf 1987 zeven jaar voor het Volksbevrijdingsleger gewerkt. Over de hele wereld vroegen privacy-voorvechters zich af waarom Twitter nou juist een vrouw moest aannemen die jarenlang onderdeel uitmaakte van het grootste, modernste en succesvolste censuurapparaat van deze tijd. En Chen maakte het zelf niet beter door te twitteren dat ze popelde ‘het geweldige verhaal van China’ aan de wereld te vertellen.

Twitter haastte zich te verklaren dat het in de jaren ’80 heel gewoon was dat je voor de overheid ging werken als je iets met computers kon. En eerlijk is eerlijk, Kathy Chen is zakelijk gezien helemaal geen slechte keuze. Twitter is in China geblokkeerd, dus erger kan het niet worden. Maar als Twitter nog plannen heeft in China, is Chen wel iemand die precies weet hoe de overheid werkt, partijlid is en die het vertrouwen van de Chinese autoriteiten heeft. Blogaap zegt: gefeliciteerd, @MarkZuckerberg.

 

Bij de foto: dit is Papi Jiang. Zij is de internetsensatie van China. In augustus is zij begonnen korte grappige filmpjes over het alledaags leven op internet te plaatsen. En 300 miljoen views leverden haar een miljoenencontract op. Behalve de aandacht van investeerders, trok zij ook de aandacht van de Chinese censors. Deze week kwam het bericht dat al haar filmpjes moeten worden verwijderd vanwege de scrabreuze inhoud. Papi deed wat van haar verlangd werd: ze verwijderde alle vloekwoorden en plaatste een nieuw filmpje waarin ze beloofde een braaf meisje te zijn.

 

Op Twitter plaats is regelmatig bijzondere verhalen en foto’s uit China: #Blogaap.

vrijdag 22 april 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 15

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder