economie cultuur politiek RSS

House of Cards met Chinese karakteristieken

De Chinese staatstelevisie maakt in opdracht van het centrale bureau van openbaar aanklagers een spectaculair tv-drama over corruptie op het hoogste niveau. De serie moet tv-kijkers overtuigen dat de anti-corruptiejagers van de partij niet terugschrikken om de grote jongens aan te pakken.

Corruptiebestrijding is sinds 1995 een terugkerend thema op de Chinese televisie. Maar in de 42-delige dramaserie Renmin de mingyi (In de naam van het volk) staat voor het eerst corruptie in de top van de partij centraal. Volgens Chinese media kan de serie de vergelijking met de politieke intriges in het Amerikaanse politieke drama House of Cards glansrijk doorstaan.

De held van de serie is rechercheur Hou Liangping, gespeeld door de bekende acteur Lu Yi (foto). Hij wordt naar de fictieve provincie Bianxi gestuurd om een moord te onderzoeken, maar stuit al snel op een web van corruptie en machtsmisbruik. Uiteraard kent de serie een goede afloop: drie provinciale bestuurders worden voor de rechter gesleept en tot jarenlange gevangenisstraffen veroordeeld.

 

Ontmaskering

Drama met hoge politieke leiders als schurk werd tot nu toe gemeden door Chinese tv-makers, zegt Bai Ruoyun die een boek over propaganda en politiek schreef, omdat het de indruk kan wekken dat het hele politieke systeem door en door verrot is. “Portretteren van een corrupte gouverneur of provinciale partijleider was onacceptabel. Ten eerste omdat er maar 30 provinciale leiders zijn en zo’n programma zou als een persoonlijke aanval worden gezien. Bovendien zijn veel provinciale leiders ook lid van het centrale comité van de partij en zij zijn immuun voor kritiek van de media, tenzij het partijleiderschap anders beslist”, zegt Bai.

Regisseur Fan Ziwen kreeg toch het groene licht dankzij de vurige wens van de propagandisten van de partij om het publiek te overtuigen dat de anti-corruptiestrijd van president Xi Jinping succesvol is. Het ontmaskeren van de grote jongens en niet alleen de kleine krabbelaars -tijgers en vliegen in het partijjargon- hoort daarbij.

 

Steun van hoogste niveau

Chinese tv-makers moeten ieder scenario tevoren aan de overheid voorleggen. Dat voor In de naam van het volk niet alleen het staatsbureau voor pers, film, radio en tv heeft ingestemd, blijkt niet alleen uit het riante budget van 120 miljoen yuan (18 miljoen euro). Volgens partijtabloid Global Times hebben de makers bij hoge uitzondering toestemming gekregen om te filmen in een zwaar bewaakte gevangenis waar voor corruptie veroordeelde partijleden worden gedetineerd.

De opnames voor de serie worden in juni afgerond en dit najaar beginnen de uitzendingen.

woensdag 27 april 2016

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

TV-makers worden hoorndol van censuur
Xi vraagt media om absolute loyaliteit aan partij
'Crisis over corruptie is grootste zorg partij'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder