Broodje Blogaap: China in het nieuws week 19
Andere verhalen in de media over China waren deze week: een bananenban, een korte carrière bij de politie en een leuke studentenkamer.
Er zijn veel sites in China waarop internet-gebruikers beeldmateriaal kunnen delen. Zo kun je kijken naar mensen die drummen, een computerspelletje spelen of make up-tips geven.
De Chinese internetautoriteit heeft deze week de sites die streaming video aanbieden opgedragen filmpjes van dames die bananen eten te weren. Dat is minder gek dan het lijkt, want in een land waar pornografie is verboden, worden de grenzen van de wet regelmatig opgezocht. Het aanbod van filmpjes met sexy geklede meisjes is groot en dat zal dan wel iets met de vraag te maken hebben. En eerlijk is eerlijk, de manier waarop op het Chinese internet bananen worden gegeten is, hoe zal ik het zeggen, nogal suggestief. Er zullen best liefhebbers zijn die de bananenban jammer vinden, maar veel Chinezen hebben wel begrip voor de maatregel, omdat ook kinderen ernaar kunnen kijken.
De vraag is alleen: waar houdt dit op? Want het wachten is natuurlijk op verhitte meisjes die een komkommer eten, aan een ijslollie likken of aan een flesje lurken.
Eén categorie sexy meisjes zullen we in ieder geval niet snel meer zien, en dat zijn politieagentes. De politie in Dandong heeft een van zijn medewerksters ontslagen, nadat zij op Weibo enkele bevallige selfies plaatste waarin zij gekleed in haar uniformblouse en hotpants poseert.
Je kunt erover twisten of de foto's werkelijk aanstootgevend zijn, want strikt genomen zie je niet meer dan een politieagente in een blouse en hotpants (of een nogal grote onderbroek, daar wil ik vanaf zijn). Maar de politieleiding wist genoeg. Vanwege de 'kwaadaardige invloed' van de foto's kan agente Wang haar uniform inleveren. En ze was pas een jaar afgestudeerd aan de politieacademie. Gelukkig hebben we de foto's nog, want het Volksdagblad vond ze blijkbaar zedig genoeg om ze te publiceren.
Steeds meer Chinese studenten volgen een opleiding in het buitenland. Soms met een beurs, maar meestal dankzij rijke ouders. Zij denken dat een opleiding aan een buitenlandse universiteit een betere toekomst voor hun kroost garandeert.
En als je dan toch in de toekomst van je kind investeert, waarom dan niet gelijk een leuke studentenkamer regelen? Dat is precies wat de onbekende ouders van een onbekende Chinese student in Vancouver deden. Ze telden 31,1 miljoen dollar neer voor een huis met zwembad en een badkamer met gouden kranen. Minder slim was dat de student foto's van zijn nieuwe optrekje online verspreidde.
Je hoeft geen academicus te zijn om te voorzien dat dit leidt tot een golf van boze reacties op het Chinese internet. Veel Chinezen vinden het maar niks dat je met geld alles kan kopen, zeker niet als je zelf weinig geld hebt. En dan je welvaart zo etaleren, dat is vragen om problemen.
Wie is Sameh El-Shahat? De tot Brit genaturaliseerde Egyptenaar met het eigenzinnige kapsel woont sinds 2007 in China. Zijn bedrijf China-i geeft communicatie-advies en trainingen aan de Chinese overheid en staatsbedrijven. Als we de Wall Street Journal mogen geloven is hij uitgegroeid tot de belangrijkste adviseur van de spin doctors van de partijtop en de geestelijk vader van de stroom van tekenfilmpjes die het Chinese beleid aan de man moeten brengen.
Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's over China: #blogaap.