economie cultuur politiek RSS

Chinezen meest positief over vluchtelingenopvang

Chinese burgers vinden in grote meerderheid dat hun regering meer moet doen om vluchtelingen op te vangen. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek naar de houding ten aanzien van vluchtelingen door Amnesty International.

Chinezen behoren internationaal tot de koplopers als het gaat om de bereidheid om vluchtelingen op te nemen. Op de lijst met landen in Amnesty's Vluchtelingen Welkom Index staat China bovenaan, nog voor Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Meer dan 80 procent van de Chinese respondenten zegt de komst van vluchtelingen in hun stad of buurt te verwelkomen. Amnesty maakte donderdag de resultaten bekend van een onderzoek onder 27.000 respondenten in 27 landen.

Ook in het lijstje met landen waarvan de burgers bereid zijn in geval van nood vluchtelingen tijdelijk onderdak te verlenen in hun eigen woning staat China bovenaan: bijna de helft van de respondenten staat open voor dat idee (46 procent). Chinezen vinden bovendien meer dan de burgers van enig ander land dat hun regering meer moet doen om vluchtelingen op te vangen (86 procent).

 

Vluchtelingencrisis

Amnesty wil met het onderzoek aantonen dat burgers vaak veel positiever over vluchtelingen-opvang denken dan hun regeringen. In het geval van China is dat zeker waar. China vangt vluchtelingen op als die zich melden, zoals Birmezen die de burgeroorlog in hun land ontvluchten (foto). China ratificeerde in 1982 het VN-vluchtelingenverdrag. Er zijn echter ook verhalen van vluchtelingen die door China naar hun vaderland zijn teruggestuurd.

China heeft zich vooralsnog afzijdig gehouden van de huidige vluchtelingencrisis. Volgens de Chinese overheid heeft het westen de onrust in het Midden-Oosten met zijn 'democratiseringsagenda' veroorzaakt en is daarmee primair verantwoordelijk voor de gevolgen daarvan.

 

Angst voor jihadstrijders

Volgens het hoge commissariaat voor vluchtelingen van de VN heeft China 795 personen tijdelijk opgenomen in afwachting van een definitieve verblijfplaats. Onder hen bevinden zich 35 Syriërs.

Hoewel de Chinese regering dat nooit heeft uitgesproken, wordt wel verondersteld dat de Chinese overheid afkerig is van het idee om Syriërs op te nemen vanwege de binnenlandse problematiek van de Oeigoeren. China is zeer benauwd voor militante moslims die vanuit Syrië de jihad naar de Volksrepubliek brengen.

UPDATE - Critici denken dat de onderzoeksmethode tot geflatteerde cijfers heeft geleid. Zij wijzen er op dat marktonderzoeker GlobeScan bij zijn onderzoek in China consequent over nanmin spreekt, personen die door calamiteiten moeten vluchten. Respondenten zouden dit mogelijk hebben opgevat als vluchtelingen binnen China, die bijvoorbeeld als gevolg van natuurgeweld dakloos raken. Zij denken dat de score van de Chinese respondenten aanmerkelijk lager zouden uitkomen als expliciet was gevraagd naar de bereidheid om buitenlandse vluchtelingen op te nemen.

donderdag 19 mei 2016


Gerelateerde onderwerpen:

China belooft VN 12 miljard dollar

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder