China kent meer dan drie miljoen moderne slaven
Na India is China het land met de meeste mensen die als moderne slaven zijn te kenmerken. Dat zeggen onderzoekers van de Wereld Slavernij Index.
Wereldwijd zitten naar schatting 45 miljoen mensen gevangen in moderne slavernij, waarvan tweederde in Azië. Dat blijkt uit onderzoek van de Walk Free Foundation van de Australische mijnbouwmiljonair Andrew Forrest. Een moderne slaaf is volgens de stichting iemand die als gevolg van geweld, bedreiging, afpersing, machtsmisbruik of misleiding niet aan uitbuiting kan ontsnappen.
Een methode om iemand tot moderne slaaf te maken is door hem schulden te laten maken. Op die manier kunnen mensenhandelaren iemand tegen te weinig of geen loon laten werken of werk laten doen dat die persoon eigenlijk niet wil. Moderne slavernij komt voor in de seksindustrie, maar ook in legale sectoren zoals huishoudelijk werk, visserij en industrie. Andere groepen slachtoffers zijn kindsoldaten en vrouwen die worden uitgehuwlijkt.
Wetgeving
Moderne slavernij komt het meeste voor in India; 18,35 miljoen mannen vrouwen en kinderen. Daarna volgt China met 3,39 miljoen moderne slaven. Relatief gezien komt het fenomeen het meest in Noord-Korea voor (4,37 procent van de bevolking).
Volgens de Walk Free Foundation is moderne slavernij sinds het vorige rapport in 2014 wereldwijd verder toegenomen (+28 procent). De stichting roept overheden op krachtiger op te treden door anti-slavernijwetten in te voeren en geld en menskracht vrij te maken om de naleving te controleren. Ook het bedrijfsleven kan een bijdrage leveren door alerter zijn op moderne slavernij bij zijn toeleveranciers.
Gerelateerde onderwerpen:
Nieuwe wet beperkt speelruimte buitenlandse NGO'sGrote politieactie tegen prostitutie Dongguan
Politie misbruikt bevoegdheden tegen sekswerkers