'China niet strenger voor buitenlandse bedrijven'
De onderzoeken die de afgelopen maanden zijn ingesteld naar prijsafspraken of omkoping door buitenlandse bedrijven die actief zijn in China, zijn niet bedoeld om nationale bedrijven te bevoordelen. Dat schrijft een commentator van staatspersbureau Xinhua in een reactie op een verhaal in The Guardian.
Medicijnfabrikant GlaxoSmithKline wordt beschuldigd van omkoping van Chinese artsen. Verpakkingsgigant TetraPak is onderwerp van onderzoek door Chinese mededingingsautoriteiten. En van zes buitenlandse fabrikanten van melkpoeder, waaronder FrieslandCampina, wordt onderzocht of ze prijsafspraken hebben gemaakt.
The Guardian ziet er een patroon in en publiceerde maandag een artikel waarin een anonieme analist weet te vertellen dat de onderzoeken tegen buitenlandse spelers op de Chinese markt bedoeld zijn om de nationale industrie te beschermen.
De wet geldt voor iedereen
Allemaal niets van waar, schrijft Lu Rei, commentator van Xinhua, vandaag. Om een gelijk speelveld te garanderen, moeten alle bedrijven, binnenlands of buitenlands, zich aan de Chinese wetten en regels houden. "De Chinese overheid is fel tegen omkoperij door het bedrijfsleven. Misdragingen door welke onderneming dan ook zullen worden bestraft", aldus Lu.
Dat klinkt logisch, maar The Guardian citeert ook een jurist uit Shanghai, Jerry Ling, die constateert dat omkopingszaken in China doorgaans door controlerende autoriteiten met een administratieve boete worden afgedaan, terwijl de zaak van GlaxoSmithKline door justitie wordt onderzocht, wat impliceert dat er zware straffen kunnen volgen. Vier Chinese leidinggevenden van GSK zitten vast in voorarrest en de Britse financieel directeur Steve Nechelput mag tot nader order het land niet verlaten.
Gelijk speelveld in een corrupte markt
Met andere woorden: nationale en buitenlandse bedrijven worden helemaal niet gelijk behandeld. The Guardian roept de vraag op hoe buitenlandse bedrijven moeten opereren in een markt waar corruptie alom aanwezig is, maar waar de gevolgen voor buitenlandse ondernemingen groot kunnen zijn.
Glaxo wordt ervan verdacht tussen 2004 en 2010 duizenden Chinese doktoren te hebben omgekocht met geld en seksuele diensten om ze medicijnen van dat merk te laten voorschrijven. China heeft de afgelopen jaren te kampen met sterk stijgende kosten van de gezondheidszorg.
Gerelateerde onderwerpen:
Oud-minister veroordeeld voor corruptieCanada gaat crimineel geld delen met China
Onderzoek prijsafspraken import-babymelkpoeder