Europese bedrijven willen gelijk speelveld in China
Europese bedrijven zijn somberder over groeikansen in China dan een jaar geleden. Een snelle uitrol van economische hervormingen die beperkingen voor buitenlandse investeringen opheffen kan dat veranderen.
Zaken doen in China is het afgelopen jaar moeilijker geworden, blijkt uit de Business Confidence Survey 2016. Van de 506 Europese bedrijven die werden ondervraagd zegt 56 procent dat het klimaat om zaken te doen is verslechterd. Vorig jaar was dat percentage nog 51 procent. Met name bedrijven in de sectoren media, machinebouw en ict en telecom zijn negatief gestemd.
Vier op de tien bedrijven heroverwegen hun activiteiten in China en willen kostenreducties doorvoeren, bijvoorbeeld door personeel te ontslaan. Het percentage bedrijven dat wil investeren in research & development daalde van 85 tot 72 procent.
Economische hervormingen
"Europese bedrijven in China zeggen dat het glas halfvol is als ze achterom kijken en dat het glas halfleeg is als ze naar de toekomst kijken", zegt Jörg Wuttke, voorzitter van de Chinees-Europese kamer van koophandel, in wiens opdracht het jaarlijkse onderzoek wordt uitgevoerd. Grotere bedrijven tonen zich in het algemeen negatiever over de kansen in China dan kleine bedrijven, blijkt uit de rapportage.
Toch zegt 47 procent van de respondenten dat ze hun activiteiten in China willen uitbreiden. Dat percentage is zelfs 55 procent als de Chinese overheid voorgenomen economische hervormingen snel uitvoert. Buitenlandse bedrijven in China snakken naar een routekaart voor de toekomst, aldus de Chinees-Europese kamer van koophandel.
Speelveld
Volgens het rapport hebben alle bedrijven in China te lijden onder de groeivertraging, maar weegt dat extra zwaar voor buitenlandse ondernemingen.Het rapport spreekt van een 'toenemend vijandig zakelijk klimaat, alsmede oneerlijke omstandigheden die bedoeld zijn om nationale ondernemingen te bevoordelen'.
"Er wordt veel gesproken over het creëren van een gelijk speelveld, maar er is weinig vooruitgang geboekt", zegt Wuttke in een toelichting. Hj noemt het voorbeeld van Chinese staatsbanken, die overal in Europa vestigingen kunnen openen. Andersom gelden in veel sectoren nog steeds beperkingen voor buitenlandse bedrijven in China.
Internetrestricties
Het rapport kraakt enkele kritische noten over het internetrestricties en de censuur. "In plaats van gebruik te maken van de voordelen die volledige connectiviteit biedt, sluit China juist zijn virtuele deuren."
Gerelateerde onderwerpen:
Tweede economie ter wereld 91e qua internetsnelheidDirecte buitenlandse investeringen in China in de lift
Optimisme over China daalt bij Europese bedrijven