Zuid-Korea treedt op tegen Chinese vissers
De Zuidkoreaanse marine laat vier schepen patrouilleren om Chinese vissers te verjagen. De inzet volgt na een incident waarbij Zuidkoreaanse vissers twee Chinese kotters hebben opgebracht.
Niet alleen op land is er een bufferzone tussen Noord- en Zuid-Korea. Ook op zee is er een gebied waar geen militaire of commerciële activiteiten zijn toegestaan. Juist in dit zeegebied floreert de blauwe zeekrab. En daar komen Chinese vissers op af.
Zuid-Korea heeft vrijdag met instemming van de Verenigde Naties (die toeziet op de wapenstilstand tussen Noord- en Zuid-Korea) vier marineschepen naar het gebied gestuurd. Op de eerste dag van de missie werden volgens Zuidkoreaanse autoriteiten direct tien Chinese schepen verjaagd.
Illegale visserij
Afgelopen week enterden Zuidkoreaanse vissers twee Chinese kotters. Daarna werden de schepen naar een Zuidkoreaanse haven gesleept en de bemanningen overgedragen aan de autoriteiten. De schepen zouden illegaal aan het vissen zijn geweest voor de Zuidkoreaanse kust, ten zuiden van de grenszone.
De regering in Seoul heeft China gevraagd beter toe te zien op illegale visserij in Zuidkoreaanse wateren. Het ministerie van visserij en oceanen maakte bekend dat vorig jaar 600 Chinese kotters in beslag zijn genomen wegens illegale activiteiten. In de eerste vier maanden van dit jaar waren dat er meer dan honderd.
Oefening
Ondertussen zijn de marines van Japan, India en de Verenigde Staten vrijdag aan een gezamenlijke oefening begonnen bij Japans zuidelijke eilanden (foto). Japan stuurt onder meer de Hyuga, een helicopter carrier; India twee fregatten, een korvet en een bevoorradingsschip en de VS een onderzeeëer en een vliegdekschip met begeleidende gevechtsgroep. Donderdag voer een Chinees marineschip bij de Senkaku/Diaoyu-eilanden, wat tot een diplomatiek protest in Tokio leidde. Meestal stuurt Beijing alleen onbewapende kustwachtschepen naar de omstreden eilandengroep.
India maakt deze week bekend dat het begint met de aflevering van geavanceerde kruisraketten aan Vietnam. Met dit BrahMos-wapensysteem kunnen vijandige schepen worden vernietigd. Ook Indonesië heeft de supersonische anti-schipraketten van Russisch-Indiase makelij besteld.
Meer weten over China's schaakspel op zee? Lees dan ook de column die ik voor Elsevier schreef.
Gerelateerde onderwerpen:
Indonesiƫ brengt opnieuw Chinese vissers opIndia vraagt China hulp bij ontwikkelen kernenergie
China stuurt duikboten met kernraketten naar Pacific