'Mensenrechten smoes om criminelen te beschermen'
De Chinese anti-corruptiewaakhond beschuldigt buitenlandse regeringen mensenrechten te misbruiken om uitgeweken corruptieverdachten onderdak te bieden. Volgens China profiteren die landen van 'besmet geld'.
Verschillende landen weigeren 'corrupte criminelen' aan China uit te leveren door ten onrechte een beroep op de mensenrechtensituatie in de Volksrepubliek te doen. Dat staat in een commentaar dat zondag werd gepubliceerd op de website van de centrale disciplinaire commissie van de communistische partij.
Volgens het artikel hanteren sommige landen een dubbele standaard door China te karakteriseren als een door en door corrupt land, terwijl zij zelf weigeren mee te werken aan uitlevering van corruptieverdachten. "Zij gebruiken de wet en mensenrechten als smoes, terwijl zij onderdak aan corrupte personen bieden en hun besmette geld accepteren', aldus het commentaar.
Hete aardappels
Het artikel noemt geen namen van landen. Wel stelt de schrijver dat het beschermen van Chinese corruptieverdachten tegen die landen kan gaan werken: "Sommige landen dachten dat voort-vluchtige Chinezen een troefkaart waren, maar ze blijken hete aardappels te zijn."
China probeert uitgeweken corruptieverdachten in het buitenland op te sporen en samen met hun illegaal verkregen kapitaal terug te halen. Met veel landen heeft China echter geen uitleverings-verdrag. Dan moet van geval tot geval worden over uitlevering worden onderhandeld. Omdat China de doodstraf voor ernstige gevallen van corruptie kent, is dat soms moeilijk. De discipline-commissie schrijft in het artikel dat het makkelijker wordt andere landen tot uitlevering te bewegen als de Chinese wet een veroordeling bij verstek mogelijk maakt. Dan is immers al het bewijs-materiaal en de strafmaat bekend. Ook met Nederland onderhandelt de Chinese regering over de uitlevering van tenminste één corruptieverdachte.
Gerelateerde onderwerpen:
Anti-corruptiecampagne wordt steeds omvangrijkerVS leveren opnieuw corruptieverdachte aan China uit
'Crisis over corruptie is grootste zorg partij'