Overheidsadviseur waarschuwt voor systeemcrisis
Een hoge adviseur van een Chinese denktank waarschuwt dat de schuldenberg China's economie kan ontwrichten. De vervlechting van staatsbedrijven, staatsbanken en de overheid vormen een fatale mix die een systeemcrisis kan veroorzaken.
Om de economie te laten groeien stimuleert de Chinese overheid kredietverstrekking door middel van renteverlagingen en verruiming van de reserve requirement ratio van de banken, de verhouding tussen de kapitaalreserve en de hoeveelheid uitgeleend geld. Daardoor worden op termijn de risico's van de schuldenberg steeds groter. Dat zegt Li Yang, senior onderzoeker bij de Chinese Academie van Sociale Studies, het belangrijkste adviesorgaan van de Chinese overheid op het gebied van sociaal- en financieel economisch beleid.
Als leningen niet kunnen worden terugbetaald, kunnen Chinese banken eenvoudig in de problemen komen. "Het probleem met de schulden van huishoudens, overheid en bedrijven is dat als het eenmaal misgaat, het onmiddellijk China's financiële systeem raakt", aldus Li, die waatschuwt voor een financiële crisis in de tweede economie ter wereld.
Fatale combinatie
De totale schulden in China bedroegen vorig jaar volgens de overheid 168,5 biljoen yuan (23,5 biljoen euro). Dat is bijna 2,5 keer de omvang van het Chinese bruto nationaal product. Dat is in vergelijking met andere landen niet extreem hoog; de verhouding tussen schulden en de omvang van de economie is in de VS bijvoorbeeld 331 procent.
Maar de vervlechting van staatsbedrijven, staatsbanken en overheid maakt de situatie in China extra risicovol. "Het is een fatale combinatie. Vanwege die vervlechting is het voor China urgenter dan voor andere landen om de schuldenberg aan te pakken", aldus Li woensdag in een gesprek met de economische pers.
Snelle aanpak
Zaterdag waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds voor de groeiende schuldenlast in China. Het IMF riep de Chinese regering op meer vaart te maken met de aanpak van de schuldenlast van bedrijven. "Dit blijft een serieus en groeiend probleem dat onmiddellijk moet worden aangepakt en met de wil om serieuze hervormingen door te voeren", zei David Lipton, de tweede man van het IMF.
Gerelateerde onderwerpen:
IMF: 'China moet schuldenlast bedrijven aanpakken'Stijging 'slechte leningen' Chinese banken
'Yuan moet 15 pct devalueren om crisis te voorkomen'