Blogaaps tourtop-10 China deel 4
Wat zijn de tofste plekken in China om vakantie te vieren? Deze zomer stel ik een persoonlijke ranglijst samen met op plek 7: Shanghai.
Waar moet ik naartoe als ik China bezoek? Die vraag krijg ik regelmatig gesteld. Meestal probeer ik uit te leggen dat China heel groot is en over meer interessante steden, kunstschatten en natuurschoon beschikt dan er in één reis passen. Dit jaar begonnen ook Chinezen mij deze vraag te stellen. “Jij bent op meer plaatsen in ons land geweest dan menig Chinees. Vertel me, waar moet ik naartoe?”
Dat zette me aan het denken. Wat is me bijgebleven? Wat kan ik anderen aanraden? Hoewel ik nog lang niet overal ben geweest en mijn verlanglijstje nog lang is, deel ik de deze zomer mijn persoonlijke top-10.
Internationale metropool
Met op plek zeven Shanghai. Nergens zie je in China oud en nieuw zo dicht bij elkaar als op de Bund. Aan de ene kant de gevelwand met historische gebouwen uit het einde van de negentiende eeuw. En aan de overkant van de rivier de skyline van het moderne stadsdeel Pudong, met bekende landmarks als de Oriental Pearl Tower, het World Financial Center (de flessenopener) en de Jin Mao Tower. Dit is dé plek waar ieder Shanghai's bruidje zich laat fotograferen. Overigens is de beste plek om de Skyline van Pudong in één foto te vangen vanaf de Waibaidu-brug aan het eind van de Bund.
Shanghai is een bruisende metropool die dankzij de aanwezigheid van vele multinationale bedrijven misschien wel de meest internationale stad van China is. Hier zijn eindeloos veel winkels en restaurants in alle soorten en maten en van alle prijsklassen. Vergeet niet jiaozi te gaan eten bij het beste dumplingrestaurant van China: Tangbaoguan op Nanjing Dong Lu!
Hollands tintje
Iedere bezoeker zal onvermijdelijk dezelfde toeristische trekpleisters aandoen: flaneren langs de rivier, de Jade-Boeddhatempel bezoeken, naar de Yu-tuin met zijn bekende zigzagbrug, het psychedelische metroritje onder de Huangpu-rivier door, veel te duur dineren in de hippe wijk Xintiandi en misschien een rondvaart.
Minder druk, maar wel bijzonder vond ik het museum in het gebouw waar in 1921 de communistische partij van China is opgericht. In een diarama is het oorspronkelijke interieur nagebouwd en kun je als je goed oplet een onbekend stukje Nederlandse geschiedenis ontdekken. Vlakbij in de Franse concessie ligt de voormalige residentie van Sun Yat-sen, de eerste president na het einde van het keizerrijk.
Moderne kunst
Shanghai heeft veel musea en een aantal zijn zeer de moeite waard. Wie in Chinese geschiedenis en cultuur is geïnteresseerd komt zeker aan zijn trekken in het Shanghai Museum. De collectie is gigantisch en daardoor is het soms wel een beetje moeilijk door de bomen het bos te zien.
Zeer bijzonder vond ik ook het Long Museum, het meest prominente Chinese museum in private handen. Hier zie je de collectie van de rijke kunstverzamelaars Liu Yiqang en zijn vrouw Wang Wei. Er zijn tegenwoordig aan beide zijden van de rivier vestigingen van hun Long Museum. Minder bekend is dat net zoals Beijing ook Shanghai een kunstenaarswijk heeft: Moganshan, ook bekend als M50. In een verlaten textielfabriek vestigden zich allerlei moderne kunstenaars.
Volgende week mijn nummer 6: Zhangjiajie. Eerder publiceerde ik al over mijn nummer 10 Lijiang, mijn nummer 9 Jiayuguan en vorige week mijn nummer 8 Suzhou. Reageren of jouw eigen favoriete reisbestemmingen in China delen kan hierrrr.