Mediatoezichthouder wil 'totale loyaliteit' van makers
Het staatsbureau voor pers, film, radio en tv gaat streng optreden tegen Chinese media die afwijken van de partijlijn. Het aantal buitenlandse tv-formats wordt daarnaast gelimiteerd.
Er zwaait wat voor media die hypes uitvergroten, overheidsbeleid belachelijk maken, verkeerde meningen ventileren, extreme standpunten innemen of conflicten veroorzaken. Zij zullen zwaar worden gestraft, aldus Tian Jin, adjunctdirecteur van het staatsbureau voor pers, film, radio en tv, in een commentaar dat zondag werd gepubliceerd door het Volksdagblad.
Tian schrijft dat media hun 'totale loyaliteit' aan de partij en het volk beter moeten laten zien en omstandigheden moeten creëren waarin de propagandaprincipes kunnen floreren. "Zij moeten de trend om discipline en regels te negeren achter zich laten. [...] Zij moeten geen ruimte laten voor het uitdragen van verkeerde ideeën en opinies." En met 'verkeerde ideeën en opinies' bedoelt Tian uiteraard alles wat tegen de partijlijn indruist.
Teugels aanhalen
Het pleidooi van de Chinese mediawaakhond komt ruim een week na een vernietigend rapport van de disciplinaire commissie van de partij. Daarin staat dat de leiding van het staatsbureau voor pers, film, radio en tv over 'onvoldoende verantwoordelijkheidsgevoel' beschikt bij het uitdragen van de partijideologie. Ook ontbreekt het aan kennis van het hedendaagse Chinese Marxisme. Daarom schieten zij tekort in hun toezicht op de media, kunst en onderwijs.
Hun pogingen het nieuws te sturen zijn 'niet gericht of effectief', met name waar het nieuwe media betreft. De pr-mensen van de partij schieten tekort in hun controle van de media. Volgens de rapporteurs moet er meer moeite worden gedaan om propaganda 'aantrekkelijk en infectief' te maken, de nieuwsagenda te bepalen en 'verkeerde gedachten' uit te bannen. In februari eiste president Xi Jinping nog onvoorwaardelijke loyaliteit van de media aan de staat en de partij.
Goedkeuring
Het staatsbureau voor pers, film, radio en tv maakte zondagavond bovendien bekend dat het aantal buitenlandse tv-programma's en Chinese programma's die op een buitenlands format zijn gebaseerd flink wordt beperkt. TV-stations mogen voortaan jaarlijks nog maar twee van die programma's op prime time uitzenden. Ook mogen zenders nog maar één nieuw buitenlands programma per jaar programmeren en alleen voor half acht of na half elf 's avonds aan het publiek vertonen.
Bovendien gaat de toezichthouder zich intensiever met de inhoud bemoeien; buitenlandse programma's of programma's gebaseerd op niet-Chinese formats moeten twee maanden voor uitzending afgemonteerd ter goedkeuring worden aangeboden. De regels gaan per 1 juli aanstaande in.
Eigen buis eerst
Volgens een verklaring van de toezichthouder zijn de maatregelen bedoeld om Chinees fabrikaat te stimuleren. Formats uit de VS, Europa en Zuid-Korea zijn populair bij de Chinese kijker. Maar de propagandisten van de partij zien liever een ander soort programma's op de buis. "Alleen onafhankelijke, vernieuwende programma's met Chinese culturele genen, karakteristieken en stijl kunnen thema's als de Chinese Droom, socialistische basiswaarden, patriottisme en buitengewone Chinese culturele tradities garanderen", aldus de verklaring.
Dat zou weleens slecht nieuws voor Talpa kunnen betekenen, dat in januari een joint venture sloot met Zhejiang Tangde (Talent International). Het nieuwe bedrijf zou tientallen nieuwe programmaformats voor China moeten gaan ontwikkelen.
Gerelateerde onderwerpen:
Propagandabureau werkt niet effectief genoegToezichthouder wil geen bekende kinderen op tv
Xi vraagt media om absolute loyaliteit aan partij