De barbecue heeft het gedaan
Verkopers van voedselwaren met een barbecue zijn verantwoordelijk voor de uitstoot van veel fijnstof en giftige gassen. Dat meldt The Beijing News op basis van eigen metingen.
Als de avond valt, lichten de Chuan'r op. In alle Chinese steden worden op straat etenswaren gegrild. Naar goed Chinees gebruik wordt alles wat vier poten heeft, vliegt of zwemt (behalve een stoel, vliegtuig of onderzeeër) op het rooster gelegd van restaurantjes en straatverkopers. Hongerige consumenten eten lopend of strijken na een drukke dag op het werk met een koud biertje neer op een geïmproviseerd terras.
The Beijing Times deed metingen in Chaoyang Street, een populaire plek om buitenshuis wat te eten. Ze zagen het niveau van fijnstof accelereren van 10 gram per kubieke meter om 19.00 uur naar 4409 gram om 20.15 uur. Onderzoekers registreerden ook giftige gassen.
Smog
De gemeente Beijing kondigde vorige maand aan dat het zou optreden tegen illegale straatbarbecues. Boetes van 5.000 yuan werden in het vooruitzicht gesteld (600 euro); maar een plan om de boete te verviervoudigen ligt klaar. Ook is een telefoonnummer geopend waar buurtbewoners kunnen klagen over stank- en geluidsoverlast.
Steeds meer Chinese steden zuchten onder smog, maar de houtskoolvuurtjes van de barbecue dragen daar maar in zeer beperkte mate aan bij. Industrie en energiecentrales worden vaak op kolen gestookt. Ook het autoverkeer is een belangrijke bron van vervuiling.
Gerelateerde onderwerpen:
Stoken met steenkool bekort leven met 5,5 jaarBedrijven Shenzhen gaan betalen voor luchtvervuiling
Kabinet wil 30 procent minder luchtvervuiling