economie cultuur politiek RSS

Beijing verzakt; gevaar voor gebouwen, infrastructuur

Door excessief watergebruik verzakt de bodem van de Chinese hoofdstad op sommige plekken met meer dan een decimeter per jaar. Dat brengt risico's met zich mee voor hoogbouw en trein- en metroverbindingen.

De bodem van de stad Beijing daalt in een alarmerend tempo. Op sommige plekken, zoals het zakendsitrict Chaoyang, klinkt de grond zelfs jaarlijks elf centimeter in. Dat blijkt uit onderzoek van zeven internationale wetenschappers, waarvan de resultaten vrijdag werden gepubliceerd in Remote Sensing.

De onderzoekers maakten gebruik van InSar, een meettechniek waarbij vanuit de lucht of de ruimte verzakkingen kunnen worden gemeten. Omdat inklinking nooit gelijkmatig plaatsvindt, levert dat gevaar op voor gebouwen, maar met name infrastructuur, zoals wegen, pijpleidingen en spoorverbindingen. Het onderzoeksteam voert momenteel een vervolgonderzoek uit om die gevaren nauwkeurig in beeld te brengen.

 

Overbepomping

De oorzaak van de bodemdalingen is het watergebruik. De onderzoekers vergelijken de vlakte waarop onder meer Beijing is gebouwd met een spons. Die is eeuwenlang met water doordrenkt geraakt. Met de enorme groei van de stad is het watergebruik explosief gestegen, waardoor de spons opdroogt en in omvang afneemt.

Volgens de wetenschappers is het te vroeg om te beoordelen of het Zuid naar Noord Wateromleidingsproject de bodemdaling van Beijing kan keren. Zij wijzen op het gebrekkige toezicht op particuliere bronnen in China, waardoor op steeds meer plekken putten worden geslagen.

vrijdag 24 juni 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Vijf vragen over het Zuid naar Noord Wateromleidingsproject
Waterkwaliteit China loopt verder terug
Watergebrek zet rem op China's schaliegasrevolutie

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder