China dreigt met verwijderen Filipijns marineschip
China heeft het recht en de middelen om een Filipijnse legerbasis in de Zuidchinese-Zee te verwijderen, maar heeft tot nu toe zijn goede wil getoond door dat niet te doen. Dat schrijft het Volksdagblad in een commentaar dat als boodschap voor de regering in Manila is bedoeld.
China is eenvoudig in staat een Filipijns marineschip dat als provisorische legerbasis dienst doet van het Tweede Thomas-atol (wat China het Renai-rif noemt) te verwijderen. Dat nauwelijks verholen dreigement staat in een commentaar van het Volksdagblad dat maandag werd gepubliceerd. Het artikel komt op een moment dat een uitspraak van het Permanent Hof van Justitie wordt verwacht over een door de Filipijnen aangespannen zaak over zeggenschap over delen van de Zuidchinese-Zee.
Volgens de partijkrant heeft China tot nu toe afgezien van ingrijpen om de spanningen niet onnodig te verhogen. “Het verhaal van het Renai-rif is dat China gemakkelijk in staat het Filipijnse schip dat daar rondhangt weg te slepen. Maar vanwege de stabiliteit van de Zuidchinese-Zee heeft China goodwill, geduld en grote terughoudendheid getoond."
Blokkade
Het Tweede Thomas-atol is onderdeel van de Spratley-archipel, een groep eilanden, riffen en zandbanken die door zowel de Filipijnen als China worden geclaimd. De Filipijnse marine liet in 1999 een afgedankt marineschip op het atol stranden, om als onderkomen voor een tiental militairen te dienen.
De Chinese overheid heeft herhaaldelijk de Fiiipijnen gesommeerd het schip weg te halen. Twee jaar geleden blokkeerde de Chinese kustwacht Filipijnse bevoorradingsschepen. Het noodzaakte de Filipijnse krijgsmacht om voorraden vanuit de lucht af te werpen.
Oplopende spanningen
Volgens de Chinese overheid behoort het grootste deel van de Zuidchinese-Zee tot China. Het heeft overlappende claims met Vietnam, Brunei, de Filipijnen, Maleisië en Taiwan. Sinds kort is er ook een conflict met Indonesië over gebruik van wateren rond de Natuna-eilanden, die China 'traditioneel Chinese visserijgronden' noemt.
De landen kijken reikhalzend uit naar de uitspraak van het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag. China heeft tevoren al gezegd dat het de uitspraak niet zal accepteren. Landen in de regio zijn bezorgd dat China de uitspraak zal aangrijpen om zijn controle op het gebied te vergroten. Als Beijing zou besluiten om de militaire aanwezigheid van andere landen uit omstreden gebied te verwijderen, zal dat tot enorme spanningen leiden.
Gerelateerde onderwerpen:
Indonesiƫ vuurt op Chinese vissers; een gewondeChina vreest koude oorlog in Zuidchinese-Zee
Filipijnen boos over Chinese blokkade