Broodje Blogaap: China in het nieuws week 27
Andere verhalen in de media over China waren deze week: keiharde beloftes maar een slappe service, een yinquesiding idee en het Giethoorn van Groot-Brittannië.
Hij had zich er zo op verheugd. Een avondje rollebollen met actrice Megan Fox, topmodel Candice Swanepoel en de Chinese celebrity Angelababy. Maar wie er ook kwam opdagen, geen Megan, Candice, zelfs geen Angelababy.
En dus heeft de Chinese zakenman Xu Yu deze week een rechtszaak aangespannen tegen het Australische escortbureau dat hem de diensten van de drie vrouwen had aangeboden. En hij wil ook zijn 3,74 miljoen Australische dollar terug die hij had betaald (2,55 miljoen euro).
Hangzhou is al maanden in de ban van de komst van belangrijke wereldleiders. In september wordt hier de G20-top gehouden. Lokale bestuurders zijn zo opgetogen over het hoge bezoek, dat ze het ene na het andere plannetje lanceren. Zo schreef ik eerder over het plan om tijdens de top alle vrouwen in Hangzhou in een qipao te hullen, zo'n nauwsluitende zijden jurk.
In een poging de wereld Hangzhou's gastvrijheid te tonen, heeft het stadsbestuur deze week een taalgidsje uitgegeven. Daarin staan honderd Engelse zinnen, zoals 'Welkom in Hangzhou', 'Hangzhou, een paradijs op aarde' en de namen van alle lokale bezienswaardigheden.
Omdat in China lang niet iedereen Engels spreekt, worden de zinnen met Chinese karakters fonetisch aangeduid. Dat kan bij de uitspraak nog wel tot wat verwarring gaan leiden. Niet iedere buitenlander zal bijvoorbeeld in wai-kan-mu het woord welkom herkennen. Niettemin een interessant idee, fen-li yin-que-si-ding.
En dan een oproep uit Kidlington, noordoostelijk van Londen. Al wekenlang wordt dit kleine dorpje overspoeld door Chinese toeristen. Op Facebook vragen inwoners zich af waarom de Chinezen op hun woonplaats afkomen. Er is namelijk niets te beleven of iets bijzonders te zien, zeggen de bewoners zelf.
Natuurlijk hebben de brave burgers van Kidlington proberen uit te vissen waarom busladingen Chinese toeristen door hun dorp kuieren. Maar vooralsnog is geen toerist aangetroffen die voldoende Engels spreekt om die prangende vraag te beantwoorden. Onder de 13.000 inwoners van Kidlington is blijkbaar niemand die Chinees spreekt.
De foto's zijn heel grappig. Je ziet Chinezen die midden op de straat lopen, volop foto's nemen, ze lopen gewoon tuinen in om zich tussen de bloemen te laten fotograferen en koekeloeren onbekommerd door ramen naar binnen. Alsof het allemaal nog niet genoeg is, komen er nu dagjesmensen naar Kidlington om naar de Chinese toeristen te kijken.
Liu Chao, tot deze week directielid van de Chinese zoekmachine Baidu, is uit zijn functie gezet nadat een nogal seksistische presentatie op een congres tot een storm van kritiek leidde. Ik pik er even een opmerking uit. Liu laat een foto zien van vier vrouwelijke Baidu-medewerksters. Liu zegt dan: "Jullie denken misschien dat we bij Baidu alleen maar vrouwen met een leuk gezichtje aannemen. Maar dat is niet waar. Ze waren heel lelijk toen ze bij ons begonnen. Maar dankzij onze invloed zijn ze er beter uit gaan zien." Nadat het publiek boe begon te roepen, werd de livestream van het congres gestopt. Een internetstorm deed de rest.
Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap