Campagne om geweld tegen artsen te stoppen
De Chinese overheid wil korte metten maken met bedreigingen en mishandeling van medisch personeel. Als onderdeel van een twaalf maanden durende campagne worden politiemensen in ziekenhuizen gestationeerd.
Belediging, bedreiging, fysieke mishandelingen en soms regelrechte doodslag. Het komt in Chinese ziekenhuizen en klinieken regelmatig voor. Het ministerie van gezondheid en de politie slaan de handen ineen om de veiligheid van medisch personeel te garanderen, meldt persbureau Xinhua dit weekeinde.
Het doel van de campagne is duidelijk, maar niet welke middelen precies worden ingezet. Wel werd maandag bekend dat er politiemensen in ziekenhuizen worden gestationeerd om op de veiligheid toe te zien. Twee jaar geleden was er een vergelijkbare campagne; toen werden medische faciliteiten van steekvesten en helmen voorzien.
Communicatieproblemen
In 2014 werden in China 115.000 incidenten geteld van geweld tegen medisch personeel. Volgens Xinhua zijn er afgelopen jaar 4.000 kantoren opgezet om te bemiddelen bij conflicten tussen patiënten en medici. Samen hebben zij 71.000 zaken behandeld.
Chinese artsen hebben vaak weinig tijd voor hun patiënten en ook op hun communicatieve vaardigheden valt weleens wat aan te merken. Andersom zijn patiënten steeds mondiger en hebben hooggespannen, zo niet onrealistische verwachtingen van medische hulp. Medische zorg kan in de papieren lopen en soms betalen patiënten onder tafel een extra bedrag om snel te worden behandeld of een afspraak te krijgen bij een dokter die goed bekend staat.
Gerelateerde onderwerpen:
Handelaren in ziekenhuisafspraken gearresteerdZiekenhuispersoneel staakt na aanval op dokter
Helmen, steekvest en knuppel voor medisch personeel