Broodje Blogaap: China in het nieuws week 28
Andere verhalen in de media over China waren deze week: roemloos einde voor indruktemaker, een waarschuwing aan allen en weet je wel wie mijn vader is?
Een oplichter in Chongqing troggelt al jaren vrouwen geld af door zich voor te doen als politieagent. Maar ondanks zijn indruk-wekkende uniformen en diploma's aan de muur (allemaal gewoon op Taobao verkrijgbaar) had hij toch moeite om de familie van zijn nieuwe schatje te overtuigen.
In plaats van de vrouw als een risico te beschouwen, koos hij voor de aanval. Hij nam haar mee naar het hoofdbureau voor een rondleiding. Daar commandeerde hij agenten heet water voor zijn vrouw te halen. Vragen over wie hij eigenlijk was pareerde hij brutaal met de opmerking dat hij net was benoemd als hoofd van de recherche en dat hij later aan de teamleden zou worden voorgesteld.
Maar er waren niet zoveel telefoontjes voor nodig om te ontdekken dat de man de boel belazerde. De rondleiding eindigde in de cel. Tijdens het verhoor bekende de man dat hij met nog vier vrouwen een relatie onderhield en hen geld vroeg voor de behandeling van zieke familieleden.
Wat kan er misgaan? Dat dacht een leerlinge in Zhuhai toen ze haar rolkoffer even, echt maar een paar minuutjes alleen liet in een winkelcentrum. Om te voorkomen dat iemand haar spullen zou stelen, had ze een briefje op de koffer geplakt met de woorden: niet aanraken, deze koffer bevat een bom.
Het goede nieuws is dat niemand de koffer heeft gestolen. Het slechte nieuws dat het winkelcentrum werd ontruimd en de explosievenopruimingsdienst de koffer heeft opgeblazen. De 17-jarige scholiere krijgt een boete wegens ordeverstoring.
En waar hadden Chinezen het deze week over op het internet? Over een wraakzuchtige scholiere in Huangchuan natuurlijk. De dag nadat ze tijdens haar eindexamen werd betrapt op afkijken, kwam ze naar de school om wraak te nemen en overgoot haar lerares met zwarte inkt.
Maar wat Chinese internetters werkelijk woest maakt is dat het meisje riep dat de school haar niets kon maken omdat haar vader een hoge politiechef is. Dat riep herinneringen op aan het Li Gang-incident in Baoding. Daar reed in 2010 een dronken jongeman een student dood en bedreigde omstanders met de woorden: 'mijn vader is Li Gang'. Dat leidde tot een internetstorm die pas tot bedaren kwam toen drie maanden later de bestuurder werd aangehouden. Sindsdien duikt de zin 'mijn vader is Li Gang' nog regelmatig op als kinderen van bekende of hooggeplaatste Chinezen zich misdragen en ermee weg dreigen te komen.
Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap