economie cultuur politiek RSS

Blogaaps tourtop-10 China deel 9

Blogaaps tourtop-10 China deel 9

Wat zijn de tofste plekken in China om vakantie te vieren? Deze zomer stel ik een persoonlijke ranglijst samen met op plek 2: Kashgar.

Waar moet ik naartoe als ik China bezoek? Die vraag krijg ik regelmatig gesteld. Meestal probeer ik uit te leggen dat China heel groot is en over meer interessante steden, kunstschatten en natuurschoon beschikt dan er in één reis passen. Dit jaar begonnen ook Chinezen mij deze vraag te stellen. “Jij bent op meer plaatsen in ons land geweest dan menig Chinees. Vertel me, waar moet ik naartoe?”

Dat zette me aan het denken. Wat is me bijgebleven? Wat kan ik anderen aanraden? Hoewel ik nog lang niet overal ben geweest en mijn verlanglijstje nog lang is, deel ik de deze zomer mijn persoonlijke top-10.

 

Atypisch stukje China

Met op plek 2: Kashgar. Vorig jaar reisde ik langs de Zijderoute en dat bracht mij in het meest westelijke puntje van China. Je beseft hoe groot China is als je eerst tien uur van Amsterdam naar Beijing vliegt, om vervolgens vier uur in westelijke richting terug te vliegen naar Kashgar.

Xinjiang is een atypisch stukje China, dat in weinig opzichten op de rest van het land lijkt. De gebouwen, geluiden en geuren herinnerden me onmiddellijk aan het Midden-Oosten. Niet zo gek als je bedenkt dat Istanboel hemelsbreed dichterbij ligt dan Beijing! Zelfs de mensen lijken niet op de Chinezen zoals wij die kennen. In deze autonome regio bestaat de meerderheid uit minderheden, waarvan de Oeigoeren de grootste groep vormen. Met een paar woorden Arabisch bereik je hier een grotere glimlach op het gezicht dan met kennis van het Mandarijn. En die vrouwen met hun opvallende suikerspin-kapsels, dat zijn Kazakhs.

 

Nieuw oud

Bekende toeristische attracties zijn de zondagsmarkt, die trouwens iedere dag open is. Een eindeloze wirwar van winkelstraatjes waar alles te koop is. Het schijnt de grootste markt ter wereld te zijn en hier kun je goed zien dat Kashgar op een knooppunt van wegen ligt, richting Pakistan, Afghanistan, Kirgizië, Oezbekistan, Kazachstan en de rest van China natuurlijk. Buiten de stad is op zondag ook een drukke veemarkt.

Neem ook zeker even een kijkje in de eeuwenoude Id Kah-moskee. Een oase van rust in het drukke centrum en lekker koel tussen de bomen. Er is veel kritiek op de sloop van de oude stad. Eerlijk gezegd was die wel heel schilderachtig, maar de omstandigheden voor de bewoners waren middeleeuws. De lokale overheid sloopt de oude gebouwen en vervangt die door nieuwe huizen en winkels in Oeigoerse bouwstijl. Zo is er een nieuwe oude stad ontstaan, waar het prettig wandelen is.

 

Samsa's

De grootste attractie van Kashgar is misschien wel het straatvoedsel. Overal zijn kleine stalletjes en restaurantjes waar het eten ter plekke wordt klaargemaakt. Smullen van samsa's, driehoekige broodjes met schapenvlees uit de oven. Of gekruide lamskebab. Of noedels met schapenvlees. Het is allemaal even heerlijk.

Xinjiang is een regio waar het onrustig kan zijn en dat merk je aan de vele controles en de paramilitaire politie op straat. Als westerling wordt je al snel doorgewuifd, maar de lokale bevolking moet zich keer op keer legitimeren en de kofferbak en tassen openmaken. Toch vond ik de sfeer op straat ontspannen. Reizen langs de Zijderoute is een belevenis die ik iedereen aan kan raden en brengt je verder naar het oosten langs andere prachtige plekken als Turpan, Dunhuang en Jiayuguan. Onderweg geniet je van de woestijn, omgeven door ruwe bergen. 

 

Volgende week lees je wat mijn nummer 1 is. Eerder publiceerde ik al over mijn nummer 10 Lijiang, nummer 9 Jiayuguan, nummer 8 Suzhou, nummer 7 Shanghai, nummer 6 Zhangjiajie, nummer 5:Xi'annummer 4: Lhasa en vorige week mijn nummer 3: Beijing. Reageren of jouw eigen favoriete reisbestemmingen in China delen kan hierrrr.

 

zondag 24 juli 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Blogaaps tourtop-10 China deel 8

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder