Broodje Blogaap: China in het nieuws week 29
Andere verhalen in de media over China waren deze week: een frauduleuze vriendendienst, oog om oog en de hoofdstad van Photoshop-afpersing.
Het moest er een keer van komen en twee jongedames uit Beijing hebben de primeur. Zij zijn als eersten in China veroordeeld wegens examenfraude. Een vrouw die via avondstudie een universitaire graad probeerde te halen, had een baby gekregen en was daar zo druk mee dat ze een vriendin had gevraagd het examen arbeidsrecht voor haar te doen.
Maar de examinator rook onraad en de invaller werd ontmaskerd. De politie kwam erbij en de zaak werd aan de openbaar aanklager doorgespeeld. Hoewel examenfraude een celstraf van zeven jaar op kan leveren, streek de rechter over zijn hart en het bleef bij 20.000 yuan boete voor beiden (3.000 euro).
Examenfraude liep in China zo de spuigaten uit, dat het sinds november 2015 een strafbaar feit is. Scholen kunnen de zaak niet meer zelf afdoen en moeten de politie inschakelen als zij examinanten betrappen.
De uitspraak van het Permanente Hof van Arbitrage over de Zuidchinese-Zee heeft onverwachte gevolgen voor de tv-serie Shanghai Bund. Een Vietnamees televisiestation heeft de populaire Chinese dramaserie met onmiddellijke ingang van de buis gehaald, omdat enkele hoofdrolspelers een petitie hebben ondertekend die de uitspraak verwerpt.
Daar waren ze in Vietnam niet blij mee. "Als zij China's positie steunen, zeggen ze dat Vietnam fout zit. Zij hebben het volste recht om van hun vaderland te houden, maar wij ook", aldus een verklaring van de tv-zender.
Dat is een interessant koekje van eigen deeg, want tot nu toe zijn het de Chinese overheid, internetgebruikers en bedrijven die vaak op hoge toon excuses eisen van buitenlandse artiesten en acteurs als die iets doen dat de gevoelens van het Chinese volk kwetst.
Shuangfeng heeft in China een zekere reputatie op het gebied van de productie van vervalste ID-kaarten. Maar de inwoners van het stadje in de provincie Hunan gebruiken hun handigheid met Photoshop ook voor iets anders. Een Chinese nieuwswebsite zocht in rechtbankarchieven naar voorbeelden van Photoshop-afpersing en ontdekte 70 rechtszaken met een verdachte uit Shuangfeng. Van alle verdachten van deze vorm van oplichting komt de helft uit deze stad. Samen hebben ze 331 personen opgelicht en hen in totaal 700 miljoen yuan afgetroggeld (100 miljoen euro).
Bij Photoshop-afpersing worden gemanipuleerde foto's toegestuurd waarbij het slachtoffer in een compromiterende situatie is te zien. Meestal heeft dat met seks te maken. De afpersers dreigen de foto's te openbaren als er niet wordt betaald.
Hoewel de foto's dus niet echt zijn, besluiten veel slachtoffers toch te betalen. Dat gaat soms om honderdduizenden yuans. Uit de rechtbankverslagen blijkt dat zij meestal als reden opgeven dat ze bang zijn dat hun reputatie aan diggelen gaat. Ook zeggen sommige slachtoffers dat ze hebben betaald om zo bewijs te kunnen verzamelen.
Ja, ja. Blogaap zegt: misschien betalen de slachtoffers wel omdat zij vooral geen politie-onderzoek willen. Wie weet wat daardoor allemaal aan het licht komt waar geen Photoshop aan te pas is gekomen.
Bij de foto: dit is Yang Zhengyuan. Hij haalde het Chinese nieuws omdat hij zijn drie dochters voor de rechtbank sleepte omdat ze hem al tien jaar niet hadden bezocht. Yang schermde met een schriftelijke overeenkomst waarin zijn dochters beloofden hem twee keer per jaar te bezoeken en hem een keer per maand te bellen. Maar de zaak nam een vervelende wending voor Yang toen de dochters zich voor de rechter verdedigden. Niet alleen had hij nooit enige interesse in hun leven getoond omdat hij liever een zoon had gehad, hij had de drie ook regelmatig mishandeld. Nadat zijn ex-vrouw deze gang van zaken bevestigde, ziet het er slecht uit voor Yangs rechtszaak.
Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap