Straf voor medewerkers kerncentrale Guangdong
Vier medewerkers van een kerncentrale in Yangjiang zijn disciplinair gestraft omdat zij een fout wilden verdoezelen. China bouwt in rap tempo kerncentrales, maar critici wijzen op een slechte veiligheidscultuur.
De vier zouden op 22 maart 2015 hebben ten onrechte een waterpomp hebben afgeschakeld. Daardoor werd zes minuten lang geen koelwater uit een van de reactoren weggepompt. Toen ze hun fout ontdekten doordat in de controleruimte een alarm afging, besloten ze er tegen de regels in geen melding van te maken in het logboek. Dat meldt het Chinese milieuministerie dinsdag op zijn website.
De teamleider is het zwaarst gestraft; zijn vergunning om in een kerncentrale te werken is ingetrokken en hij is ontslagen. Uit het bericht van het ministerie valt niet op te maken of de fout de veiligheid van de centrale in gevaar heeft gebracht. De kerncentrale in Yangjiang in de zuidelijke provincie Guangdong opende in maart 2014; de eerste na een Chinese bouwstop die werd afgekondigd na de ramp in het Japanse Fukushima.
Honger naar energie
China heeft een onstilbare honger naar energie en kerncentrales worden als een schone (lees: uitstootloze) energiebron beschouwd. Er draaien in China nu 23 kerncentrales. Nog eens 29 zijn er in aanbouw of liggen op de tekentafel. China wil zijn huidige kernenergiecapaciteit van 21,4 miljoen kilowatt bijna verdrievoudigen tot 58 miljoen kilowatt in 2020.
Na de kernramp in Fukushima heeft Beijing de veiligheid van zijn bestaande en in aanbouw zijnde centrales geëvalueerd. Daarbij kwamen enkele risico's aan het licht, maar als deze worden verholpen is kernenergie veilig, concludeerden onderzoekers.
Gekkenwerk
De vooraanstaande Chinese kernfysicus He Zuoxiu is het daar niet mee eens. Hij noemde vorig jaar het hoge tempo waarin zijn land kerncentrales bouwt 'gekkenwerk'. Hij vreest voor een kernramp vanwege een gebrek aan toezichthouders, maar vooral het ontbreken van een goede veiligheidscultuur.
Volgens He zijn strengere regels voor kerncentrales na Fukushima wel overwogen, maar is daar vanaf gezien omdat die veel geld kosten en de groei van kernenergie zou afremmen. "Nucleaire energie is goedkoop, omdat we de veiligheidseisen laag houden" zegt He.
UPDATE - De eigenaar van de centrale, China General National Power Corp, verklaarde vrijdag dat de veiligheid van de reactor niet in gevaar is geweest, omdat reservepompen het werk van het uitgeschakelde exemplaar automatisch hebben overgenomen. Het bedrijf wijst er op dat het de fout en de omissie dit in het logboek te melden zelf heeft ontdekt en aan het ministerie heeft gemeld.
Gerelateerde onderwerpen:
China ziet grote kansen voor zijn kerncentralesWetenschapper waarschuwt voor ramp kerncentrale
Roemeniƫ vraagt China voor bouw kernreactoren