economie cultuur politiek RSS

Olympische storm in een glas zwemwater

In China is met verontwaardiging gereageerd op uitspraken van de Australische zwemmer Mack Horton. Hij noemde de populaire Chinese zwemmer Sun Yang een 'doping-valsspeler'.

Dat Sun door Horton zaterdag in Rio op het nippertje werd verslagen op de 400 meter vrije slag, daarmee kunnen de Chinezen leven. Dat Sun na afloop van de finale in tranen uitbarstte leidde tot medeleven. Maar dat Sun een bedrieger werd genoemd zorgde voor een collectieve woede-uitbarsting in China.

Eerder deze week was er een incident in het olympisch zwembad, waarbij Sun ervan werd beschuldigd de training van zijn grootste opponent te verstoren. Horton zei desgevraagd tegen journalisten dat hij niet had gereageerd, omdat hij 'geen tijd wilde verspillen aan doping-valsspelers'. Toen de Australische zwemmer na de olympische finale door een Chinese journalist om uitleg werd gevraagd, herhaalde hij zijn opmerking en voegde eraan toe: "Ik heb gewoon een probleem met atleten die positief hebben getest en toch meedoen." Sun zat naast Horton tijdens de persconferentie.

 

Korte schorsing

Horton verwees naar de tijdelijke schorsing die Sun in juli 2014 kreeg opgelegd, nadat hij positief had getest op het verboden middel trimetazidine. Dit middel wordt gebruikt door hartpatiënten, maar het staat op de dopinglijst omdat het ook wordt gebruikt om negatieve bijeffecten van anabolengebruik te dempen. Sun heeft altijd volgehouden dat hij hartproblemen heeft en werd door de Chinese zwembond drie maanden geschorst. Veel korter dan de twee jaar die de wereldzwembond adviseert en die Sun de spelen hadden gekost.

De Chinese zwembond is des duivels en eist excuses van Horton. Die lijken er niet te komen, want de Australische zwembond zegt dat zij zijn zwemmer steunt. Chinese internetgebruikers buitelden daarna over elkaar heen om hun afschuw over Hortons uitspraken te delen. Ook een Britse man met dezelfde naam kreeg de volle laag op zijn Twitter-account.

 

Strafkolonie

Partijtabloid Global Times deed er nog een schepje bovenop. De krant noemde Australië een land 'op de rand van beschaving' en verwees naar zijn historie als Britse strafkolonie. "Dit betekent dat niemand verrast hoeft te zijn dat uit dit land ongeciviliseerd gedrag voortkomt."

Het is de tweede keer in korte tijd dat Global Times zich negatief over Australië uitlaat. Nadat minister van buitenlandse zaken Julie Bishop vorige maand zei dat haar land pal staat tegen China in de strijd voor vrede [in de Zuidchinese-Zee], liberale waarden en het recht, ging de krant er ook al met gestrekt been in: "De Australische geschiedenis is vol met mensenrechtenschendingen van de Aboriginals. Het land was een plek waar boefjes en criminelen uit Europa naartoe werden gestuurd."

 

Koning Sun

Sun is heel populair in China, nadat hij twee keer goud won tijdens de olympische spelen in 2012. Sun en Morton komen elkaar volgende week nog een keer tegen in het zwembad, bij de 1.500 meter vrije slag. Sun denkt dan wel te winnen: "Op de 1.500 meter ben ik de koning."

maandag 8 augustus 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Ook Australië tart Chinese claims op Zuidchinese-Zee
China wilde Australische tv-reportage tegenhouden
Onderzoek naar lid Chinees olympisch comité

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder