China pakt schaduwbankieren aan
Chinese autoriteiten hebben 450 verdachten aangehouden in een nationale campagne tegen schaduwbanken. De overheid wil consumenten beter beschermen en een einde maken aan financiële dienstverleners die corruptiegeld witwassen en wegsluizen.
De Chinese politie heeft dit jaar 158 gevallen van illegale bankactiviteiten opgespoord. Op 192 plaatsen is een inval geweest. Met de nu ontdekte verboden bankactiviteiten is een bedrag van 200 miljard yuan (28 miljard euro) gemoeid, meldt staatspersbureau Xinhua woensdag.
De politie, centrale bank en de centrale administratie voor deviezen zijn tot actie overgegaan om grip te krijgen op de bloeiende sector van schaduwbankieren. Niemand weet hoe groot die precies is, maar sommige rapporten spreken over een omvang vergelijkbaar met driekwart van China's officiële economie.
Hardnekkig fenomeen
Volgens het ministerie van publieke veiligheid werken schaduwbanken vaker met elkaar samen en worden hun methodes om onder de radar te blijven steeds geraffineerder. Volgens de politie gaat het om een wijdverbreid fenomeen, dat ondanks jarenlange inspanningen van de autoriteiten ongrijpbaar lijkt.
Grote staatsbanken lenen niet of nauwelijks geld uit aan particulieren of kleine bedrijven. Bij schaduwbanken kunnen zij wel, vaak tegen woekerrentes, krediet krijgen. Zelfs lokale overheden maken soms gebruik van schimmige financieringsconstructies om leningen te krijgen voor nieuwe projecten. Particulieren die bij de banken nauwelijsk rente op hun spaargeld krijgen staan open voor alternatieve investeringen. Naarmate er in de corruptie grotere bedragen omgaan, worden schaduwbanken ook steeds vaker gebruikt om geld wit te wassen of buiten de deviezenrestricties van de overheid om naar het buitenland te verplaatsen.
Piramidespel
Een bijzonder fenomeen in China zijn internetplatforms die particuliere leners en krediet-verstrekkers met elkaar in contact brengen. Woensdag werd bekend dat 26 medewerkers van de peer-to-peer lener Ezubao zullen worden vervolgd wegens fraude en illegale fondsenwerving. Ezubao groeide als kool, maar bleek uiteindelijk een piramidespel; slechts 5 procent van de ingelegde gelden werd daadwerkelijk uitgeleend. De rest werd gebruikt om met mooie rendementen nieuwe inleggers te lokken. En voor het Ezubao-management natuurlijk.
Gerelateerde onderwerpen:
Fraude bij bedrijf Chen GuangbiaoNaaktfoto's als onderpand voor een lening
IMF: 'China moet schuldenlast bedrijven aanpakken'