economie cultuur politiek RSS

Aung San Suu Kyi bezoekt Beijing

De Birmese minister van buitenlandse zaken Aung San Suu Kyi is in China aangekomen voor bilterale onderhandelingen. Contracten liggen klaar om getekend te worden, maar er zijn ook pijnpunten.

Suu Kyi werd donderdag ontvangen door haar ambtsgenoot Wang Yi, maar zal naar verwachting later die dag ook premier Li Keqiang en vrijdag president Xi Jinping ontmoeten. De ontvangst op het hoogste niveau weerspiegelt niet alleen de vooraanstaande positie van Suu Kyi, die de leider is van de regerende partij Nationale Democratische Liga en alleen niet tot president kon worden gekozen omdat de Birmese grondwet dat niet toestaat. Hij weerspiegelt ook het belang dat de Chinese leiders aan de relatie met Birma toekennen.

Donderdag worden twee contracten ondertekend; een voor de bouw van twee ziekenhuizen in Yangon en Mandalay door Chinese bedrijven en de aanleg van een brug bij Kunlong, langs de belangrijkste handelsroute tussen Birma en China. Het is de eerste buitenlandse trip van Suu Kyi sinds de verkiezingswinst van haar partij in november.

 

In de ijskast en er weer uit

Maar het belangrijkste pijnpunt van Suu Kyi's vijfdaagse bezoek is de bouw van de Myitsone-stuwdam in de Ayeyarwady-rivier. China heeft beloofd 3,6 miljard dollar in de bouw te steken, maar de Birmese regering parkeerde het project in 2011 in de ijskast vanwege nadelige ecologische effecten.

De nieuwe regering heeft een commissie ingesteld die een milieurapportage moet maken en op 11 november zijn eindverslag publiceert. China zou de ecologische pil voor Birma kunnen vergulden door nog eens naar de terugbetalingsregeling te kijken. Volgens de huidige afspraken is 90 procent van de stroom die de dam genereert bedoeld voor Chinees gebruik. Dat geeft veel gewone Birmezen het gevoel dat hun land vooral de lasten van het project ondervindt.

 

Wederzijdse belangen

Beide landen kunnen elkaars steun momenteel goed gebruiken. China zal Birma vragen zich afzijdig te houden van de discussie over zeggenschap over de Zuidchinese-Zee en zijn invloed aan te wenden om te voorkomen dat de Associatie van Zuidoost-Aziatische landen Asean op dit onderwerp één lijn trekt. Beijing heeft er verder alle belang bij dat Birma niet teveel tegen de Verenigde Staten aanschurkt.

De Birmese regering zal op zijn beurt aan China vragen zijn invloed aan te wenden om vredesonderhandelingen in Noord-Birma mogelijk te maken. Daar woedt de facto een slepende burgeroorlog die van tijd tot tijd weer oplaait. Ook kan het straatarme land Chinese investeringen goed gebruiken. De strategische ligging van Birma biedt de Chinezen een kans naast die door Pakistan een tweede corridor naar de Indische Oceaan te ontwikkelen, belangrijk in China's Gordel en Weg-initiatief.

donderdag 18 augustus 2016

Gerelateerde personen:

Wang Yi
Li Keqiang
Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

'China frustreert vredesonderhandelingen Birma'
Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi naar China
Birma en China onderzoeken bombardement

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder